Annonce:
Annonce:

Live-chat med udskældt sikkerhedschef

Formanden for IT-Branchens sikkerhedsudvalg, Christian Wernberg-Tougaard, sidder i dag kl. 12.15 klar til at svare på spørgsmål fra Ekstra Bladets læsere om den elendige sikkerhed på harddiske og kameraer. Stil dine spørgsmål allerede nu

Formanden for IT-Branchens sikkerhedsudvalg, Christian Wernberg-Tougaar
Formanden for IT-Branchens sikkerhedsudvalg, Christian Wernberg-Tougaar
Annonce:

It-branchen har fået på puklen af Forbrugerrådet, efter Ekstra Bladet kunne afsløre, at nogle producenter ikke sikrer harddiske og kameraer ordentligt. I stedet overlader de sikkerheden til danskerne - med den konsekvens, at dokumenter og live-video fra tusindvis af private hjem flyder på nettet.

Sikkerhedsekspert: 1.000 åbne harddiske er kun toppen af isbjerget

- Det dur ikke at skubbe ansvaret over på forbrugerne, siger seniorjurist med speciale i databeskyttelse hos Forbrugerrådet, Anette Høyrup i gårsdagens avis.

Afskedsbrev til børnene sendt ud på nettet

I alt har Ekstra Bladet fundet 1.266 kameraer og over 1.000 netværksharddiske, som live-streamer video og lægger ejernes gemte dokumenter direkte ud på internettet.

Annonce:

I dag kl. 12.15 sidder formanden for IT-Branchens sikkerhedsudvalg, Christian Wernberg-Tougaard, klar til at chatte med EB's læsere om, hvorfor branchen ikke sørger for at forbedre den elendige sikkerhed på kameraer og harddiske .

Skriv dine spørgsmål allerede nu herunder:

IT-branchen: Vi har et ansvar

Producenterne skal blive bedre til at sikre de netværksharddiske, så danskernes mest personlige dokumenter ikke flyder rundt ude på internettet. Så klar er meldingen fra IT-Branchen, interesseorganisation for it-virksomheder i Danmark.

- Producenterne har jo et ansvar for at gøre det så nemt og sikkert for borgerne som muligt. Det er ikke hensigtsmæssigt, at default-indstillingerne på det her udstyr er noget meget simpelt som nul, nul, nul, nul, som man kan slå op på internettet, siger Christian Wernberg-Tougaard, formand for IT-Branchens sikkerhedsudvalg, der vurderer, at der er omkring 100.000 harddiske i danske hjem, der kan gå på nettet.

Han fortæller, at producenterne ellers har stor fokus på at gøre forbrugerne opmærksomme på, at de skal ændre koden i fabriksindstillingerne.

- Trods det store fokus på sikkerhed så går det jo galt. Er det producenternes eller forbrugernes ansvar?

- Producenterne har et stort ansvar her. Det vil være meget let for producenterne at lave et otte-cifret tal bag på enheden, som var specifikt for den enhed.

- Det virker som et enkelt indgreb. Hvorfor har producenterne ikke lavet de her unikke default-fabriksindstillinger?

- Det kan jeg ikke give dig et godt svar på. Havde det nu været sådan, at alle de her enheder blev produceret i Danmark, så vil jeg næsten være 100 procent sikker på, at en unik kode ville være standard. Men nu forholder det sig sådan, at langt størstedelen af de her enheder kommer fra fjernøsten og Kina, hvor vi ikke har indflydelse på, hvilke fabriksindstillinger udstyret produceres med.

FRI ADGANG

Igennem flere måneder har Ekstra Bladet haft fire journalister og en IT-ingeniør til at granske den danske internet-sikkerhed. Gennem omfattende research og systematiske søgninger har vi fundet alvorlige sikkerhedsbrister hos tusindvis af private danskere, store virksomheder og offentlige institutioner.

For at kunne identificere hullerne i den danske it-sikkerhed har vi skullet håndtere meget følsomme oplysninger. Derfor har vi opsat ti regler, som Ekstra Bladets journalister har fulgt gennem hele projektet, som du kan se her 

Følg med de kommende måneder
Du kan se alle afsløringerne i de kommende måneder i serien ’Fri adgang’ på Ekstra Bladets platforme: avis, net og tv, hvor vi også vil give dig værktøjer, så du kan få styr på din egen it-sikkerhed. Har du et tip eller en oplevelse, du vil dele, så skriv til journalisterne Thomas Gösta Svensson, Anders Ejbye Ernst, Alexander Sokoler, Steffen Moses samt IT-ingeniør Jens Christian Hillerup på friadgang@eb.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: