Annonce:
Annonce:

Nye råd: Undgå uønsket overvågning i hjemmet

Rådet for Digital Sikkerhed er kommet med nye råd om sikring af overvågningskameraer

Annonce:

Rådet for Digital Sikkerhed,  som kæmper for at fremme tryg it-anvendelse i fremtidens digitale samfund, er efter den seneste tids fokus på overvågningskameraer kommet med nye råd til, hvordan, hvordan du skal forholde dig til kamera overvågning i hjemmet.

Du kan læse de nye råd her eller se dem herunder: 

---

Mange danskere tyer til kameraovervågning i hjemmet for at overvåge børneværelset, beskytte mod indbrudstyve eller holde øje med sommerhuset. Derudover kan der være kameraer installeret i rigtigt meget af den elektronik, som vi selv tager med ind i hjemmet, såsom fjernsyn, røgalarmer, computere m.m.

Annonce:

Med privat anskaffelse af overvågningsteknologi, følger dog også risikoen for selv at blive overvåget. Udefrakommende kan nemlig i visse tilfælde få adgang til at kigge med i hjemmet, hvis dit udstyr ikke er beskyttet tilstrækkeligt. Og det er det ofte ikke som standardopsætning, når du køber udstyret. Overvågning fra andre kan i sig selv være meget ubehageligt, men kan f.eks. også benyttes af indbrudstyve til at se, hvornår du forlader hjemmet. Og så har overvågningskameraet pludselig den helt modsatte effekt af, hvad du havde til hensigt.

Mange af de webkameraer, der bliver solgt til private hjem, bliver desuden solgt med funktioner som ”se kameraet på din telefon, når du er ud at rejse” eller ”backup i skyen”. Det er  funktioner, der bliver solgt som ekstra sikkerhed, men let kan ende med at være det modsatte.

Her en række gode råd til hvad du kan gøre for at undgå uønsket overvågning i dit eget hjem:

1.    Skift kodeord

Annonce:

Det meste udstyr har enten et blankt eller et fast foruddefineret standard-password til at opnå adgang, når det leveres fra fabrikken. F.eks. en "Admin" bruger med password ”123456”. Disse passwords fremgår af producentens brugervejledninger og er derfor meget nemme at gætte eller finde ud af for andre. Andet udstyr er slet ikke beskyttet af passwords som standard, når det bliver leveret fra fabrikken.Vi anbefaler på det kraftigste at der sættes/skiftes password med det samme når nyt udstyr installeres. Gerne 10-15 tegn eller mere, så det er svært at gætte. Husk alle brugere at dette skal gøres for alle brugere (administrator-brugere, normale brugere, gæstebrugere mv.)

2.    Hold dit udstyr opdateret

Hardware som f.eks. net-kameraer kan indeholde sårbarheder, der kan udnyttes af uvedkommende. Sårbarhederne kan f.eks. gøre, at man kan tilgå dit udstyr, selv om du har benyttet et kodeord.

Check med jævne mellemrum for opdateringer til dit udstyr på leverandørens hjemmeside.

3.    Benyt en firewall

Langt de fleste moderne internet-routere, du får fra din teleudbyder, indeholder en firewall, som gør, at uvedkommende ikke kan få adgang til dit netværk. Sørg for, at der er lukket for alt unødigt trafik, med mindre du specifikt ønsker at have noget åbent udefra. Det kan godt være en smule teknisk at gå til. Er du i tvivl, så læs manualen, spørg en ven med teknisk snilde eller kontakt din teleudbyder for vejledning.

Annonce:

Når du sætter din router/firewall op, skal du specielt være opmærksom på:

Undlad at benytte UPnP (Universal Plug and Play)

De fleste kameraer m.m., der bliver solgt til private, understøtter UPnP (Universal Plug and Play). Vi anbefaler, at man slår UPnP fra i udstyret, hvis man ikke specifikt har behov for det. Protokollen er lavet til at gøre det mere simpelt at få PC’ere, printere, trådløse apparater og andet tilbehør til at tale sammen i hjemmenetværk, f.eks. ved selv at åbne porte i ens internet-router, således de kan tilgås udefra. Kameraerne benytter dette til at etablere adgang via mobiltelefonen, iPad'en eller lignende – men gør det også mere sårbart.

Undlad at benytte DDNS (Dynamic DNS)

Annonce:

Meget udstyr understøtter DDNS (Dynamic DNS), hvilket betyder, at det får sit eget hostnavn hos udbyderen, som peger hjem til ens hjemmenetværk, så man ikke behøver at finde ud af det selv. Hostnavnet er som regel kodet ind i kameraet på forhånd og står på en label. Man får f.eks. et internet navn i stil med kamera2202.sikkerhedsserver.com (tænkt eksempel). Ulempen ved disse navne, er at nogen udefra hurtigt kan gennemsøge de kameraer, som benytter næsten enslydende internetnavn og på den måde se, hvilke kameraer, der faktisk er online. Vi anbefaler, at du slår DDNS fra, hvis du ikke specifikt har brug for det.

4.    Lav en risikovurdering

Har du overhovedet behov for det overvågningsudstyr, som du tager med ind i hjemmet, og risikerer det at gøre mere skade end gavn? Nyt udstyr er spændende og fristende, men ofte er det en god ide lige at benytte 5 minutter på at skrive fordele/ulemper ned, før man installere det. Vejer behovet for overvågning højere end risikoen for at bliver overvåget?

5.    De-aktiver hvad du ikke behøver

Rigtigt meget udstyr har kamera og mikrofon indbygget for at det skal være smart, f.eks. SMART TV’s, røgalarmer, computere m.m. Ofte bruges disse funktioner overhovedet ikke, og de giver derfor en unødvendig risiko for utilsigtet overvågning i hjemmet. Vi anbefaler derfor, at du slår de overvågningsfunktioner fra, som du ikke behøver.

Annonce:

Alternativt sæt et lille stykke tape over de kameraer, du ikke har behov for. Det er en nem og billig løsning, og mægtigt svær at hacke udefra.

It-ekspert: Så hurtigt kan dit kamera belures

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: