Nyt dankort deler danskerne

Du har intet valg: Det nye kontaktløse kort vækker både vrede og begejstring efter Ekstra Bladets afsløring

Her kan du se, hvor let de kontaktløse kort kan hackes

Har du oplevet misbrug af dit nye trådløse Dankort? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til friadgang@eb.dk.

Bankerne giver dig ikke noget valg. Næste gang du skal skifte dit dankort, får du et af de nye kontaktløse kort, hvor du ikke behøver at taste din pinkode. Nu vil du blot skulle scanne kortet for at betale op til 200 kroner. 

Men efter Ekstra Bladet i går kunne afsløre, at man ved at downloade en app nemt kan stjæle dine kortoplysninger og shoppe løs på nettet, har kortet delt danskerne.

I fremtiden vil en stor del af de Dankort, du har i hånden, være kontaktløse. Det åbner op for en ny form for misbrug (Klaus Gottfredsen). Fri Adgang - 30. aug. 2015 - kl. 21:32 TV: Journalister plyndrede chefredaktørs MasterCard

Sådan beskytter du Dankortet

Vil du selv bestemme, hvornår dit kort bliver aflæst, kan du i flere butikker på internettet købe punge med et særligt materiale vævet ind i stoffet, såkaldt "RFID blocking technology", som kortlæserne ikke kan trænge igennem.

Alternativt foreslår flere sikkerhedseksperter en billigere løsning, hvor du folder et stykke sølvpapir rundt om kortet. Det blokerer ligeledes signalet fra antennen i kortet.

Nemt for tyve

På Ekstra Bladets Facebook-side er danskerne både vrede og begejstrede over at blive påduttet det nye kort. 

– Der er nogle mennesker, som lever af de små penge, og bliver kortet stjålet, så ved vi jo godt alle sammen, hvor lang tid det tager at få pengene tilbage, og så er det jo nytteløst. Folk burde få valget, så var de måske heller ikke så skeptiske, skriver Camilla J. blandt andet. 

– Man kører bare kortet hen over terminalen uden at trykke kode eller noget. Det er skide smart. Også for lommetyven der står bagved. Nu skal de ikke engang have besvær med at aflure og huske folks koder, skriver Rene M.

Når du får stoppet det nye kort ned i halsen af din bank, så skal du passe godt på. Ved at downloade en app og holde mobiltelefonen tæt på kortet, kan tyve stjæle kortoplysninger og gå på indkøb på nettet (Foto: Esben Salling). Fri Adgang - 30. aug. 2015 - kl. 11:26 Ekstra Bladet testede: Så nemt kan de nye kort misbruges

Foto: Martin Lehmann Fri Adgang - 30. aug. 2015 - kl. 10:09 TV: Danskerne siger nej tak til nyt kort

Lettere indkøb

Men det er ikke alle, der er lige utilfredse. Ole M. mener, at det har gjort indkøbsturen lettere og hurtigere. 

– De nye kort er fantastiske. Har både kontaktløse master- og dankort. Hvis man mister kortet, dækker banken. Hvor svært kan det være. Få fat i kortet, så vi andre ikke skal stå og vente på jer i køen i Føtex. 

– Jeg har et masterkort med det, og jeg er sgu glad for det. Det tager to sekunder, når jeg skal betale, og det er ’kun’ op til 200 kroner, at man ikke skal taste kode. Hvis man køber for mere, skal man, som man plejer, taste sin pinkode, skriver Thomas D.

Ansvarligt firma afviser sikkerhedshul som ’teoretisk’

Firmaet bag det nye betalingskort mener ikke, at der er tale om en sikkerhedsbrist i de nye kontaktløse Dankort.

- Det kan godt være, at det teknisk er muligt, at sniffe nogle koder, men du kan kun få kortnummer og udløbsdato. Det kan du ikke bruge til at gennemføre en transaktion eller lave et falsk kort, siger Ulrik Marschall, presserådgiver i Nets.

- På nogle hjemmesider kan jeg altså godt lave en betaling med de oplysninger?

- Nej. Du skal bruge kontrolcifrene, før du kan lave en betaling.

- Hvis jeg går ind på Amazon.com, som er en af verdens største internetbutikker, så beder den ikke om kontrolcifre, når jeg laver et køb, så der kan det godt lade sig gøre?

- Så er det hjemmesiden, der ikke er godt nok sikret. Hvis dit kort bliver misbrugt, er du som forbruger fint stillet. Du ringer til banken og fortæller, at de skal lukke kortet, fordi der er trukket penge på din konto, som du ikke vil vedkende dig, og så skal banken dække beløbet.

Nets: Det er sikkert

Nets, der er firmaet bag det nye betalingskort, udsendte i går en pressemeddelelse, hvor de forsikrer danskerne om, at de ikke skal være bekymrede for sikkerheden. 

Ifølge dem er risikoen for misbrug minimal, da de stiller krav til internetbutikker om, at de skal indhente kontrolcifre, når danskerne bruger dankortet. 

– De oplysninger, der kan opfanges ved at aflæse et kontaktløst kort via en app, hvilket kræver meget tæt kontakt mellem kort og telefon, er de samme, som du kan se på kortets forside, dvs. kortnummer og udløbsdato, men dog ikke navn eller kontrolkode. Det betyder, at det er stærkt begrænset, hvad disse oplysninger kan anvendes til, oplyser Jeppe Juul-Andersen, Senior Vice President i Nets med ansvar for dankort. 

Dog indrømmer Nets, at flere internationale hjemmesider ikke har den samme sikkerhed. Derfor kan de kortoplysninger, som tyven nemt kan kopiere elektronisk, sagtens blive misbrugt på blandt andet Amazon.com, hvor det er muligt at købe alt mellem himmel og jord.

40 kommentarer
Vis kommentarer