Du skal kigge dig særdeles godt over skulderen næste gang, du er i cyberspace.
En spritny rapport fra Europol afslører, at it-kriminaliteten er stærkt stigende, og at forbryderne er blevet langt mere aggressive og organiserede i deres metoder:
- Cyberkriminaliteten bliver stadig mere fjendtlig, og der er en stigende tendens til aggression og i brugen af afpresning, hvad enten det er gennem seksuel afpresning, ransomware eller ved Distributed Denial of Service- (DDoS) angreb, skriver Europol blandt andet.
Europol advarer: Pædofile har fri adgang til danske børn på nettet
Chef for Center for Cybersikkerhed i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Thomas Lund-Sørensen opfordrer danskerne til at være langt mere påpasselige, når de er på nettet – specielt i takt med at flere og flere ting foregår online:
- Disse forbrydere er tit de første til at udnytte nye muligheder. Ting, der er udviklet til et godt formål, kan ofte udnyttes til noget skidt, og det er også derfor, at politiet opruster inden for det her, så de kan håndtere borgernes anmeldelser og de risici, borgerne er udsat for.
- Vi ser også, at risikoen er begyndt at flytte sig fra virksomheden og ud til borgerne. Eksempelvis har bankerne nu fået bygget et effektivt og relativt sikkert beskyttelsesforsvar op, og så går de kriminelle efter det næste led: kunderne, siger han.
Oktober er både i EU-regi og af de amerikanske myndigheder udråbt til it-sikkerheds-måned, og det er der et meget stort behov for, vurderer Thomas Lund-Sørensen:
– Vi har alle sammen et ansvar for at for at skabe øget opmærksomhed og bedre digital sikkerhed. Ekstra Bladet har eksempelvis påtaget sig en opgave med at illustrere nogle eksempler på meget uhensigtsmæssige problemer i forhold til anvende de digitale muligheder, der er.
- Det er folkeoplysning, som vi alle sammen skal være glade for, men det er klart, at vi også inden for staten forsøger at skabe opmærksomhed. Vi (Center for Cybersikkerhed, red.) deltager selv i forskellige sammenhænge for at sætte fokus på det her område, siger Thomas Lund-Sørensen.
Guide: Sådan beskytter du dit privatliv på nettet
Ekstra Bladet har i serien ’Fri adgang’ blandt andet afsløret, at tusindvis af danske netværksharddiske og overvågningskameraer ikke er beskyttet med et password, så de potentielt kan udnyttes af it-kriminelle. Og Thomas Lund-Sørensen mener også, at producenterne af digitale enheder, der kan gå på nettet, har et ansvar:
- I sidste ende er forbrugerne ansvarlige for deres data, men virksomheder, der eksempelvis producerer de her kameraer, kunne godt levere dem med et tilfældigt password, ligesom de store bredbåndsudbydere gør. Det ville være et skridt i den rigtige retning, siger han.