Annonce:
Annonce:

Sådan jagter it-kriminelle dig - Se deres metoder

Europol advarer: Risikoen for at komme i kløerne på it-bander er stærkt stigende

Sådan sikrer du din harddisk
Annonce:

Du skal kigge dig særdeles godt over skulderen næste gang, du er i cyberspace.

En spritny rapport fra Europol afslører, at it-kriminaliteten er stærkt stigende, og at forbryderne er blevet langt mere aggressive og organiserede i deres metoder:

- Cyberkriminaliteten bliver stadig mere fjendtlig, og der er en stigende tendens til aggression og i brugen af afpresning, hvad enten det er gennem seksuel afpresning, ransomware eller ved Distributed Denial of Service- (DDoS) angreb, skriver Europol blandt andet.

Europol advarer: Pædofile har fri adgang til danske børn på nettet

Chef for Center for Cybersikkerhed i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Thomas Lund-Sørensen opfordrer danskerne til at være langt mere påpasselige, når de er på nettet – specielt i takt med at flere og flere ting foregår online:

Annonce:

- Disse forbrydere er tit de første til at udnytte nye muligheder. Ting, der er udviklet til et godt formål, kan ofte udnyttes til noget skidt, og det er også derfor, at politiet opruster inden for det her, så de kan håndtere borgernes anmeldelser og de risici, borgerne er udsat for.

- Vi ser også, at risikoen er begyndt at flytte sig fra virksomheden og ud til borgerne. Eksempelvis har bankerne nu fået bygget et effektivt og relativt sikkert beskyttelsesforsvar op, og så går de kriminelle efter det næste led: kunderne, siger han.

Det skal du passe på

Herunder er nogle af de mest populære metoder hos it-kriminelle:

Ransomware: En virus, der vil forhindre brugen af computeren, internettet, eller specifikke programmer, og som kræver en løsesum for at give ejeren adgang igen.

Malware: Software, der skaffer sig adgang til computere og herfra kopierer personlige oplysninger eller udfører andre uønskede kommandoer.

Phishing: Forsøg via en hjemmeside eller e-mail på at franarre brugere personlige oplysninger som nem-id og bankoplysninger med henblik på misbrug.

DDoS: Et angreb, hvor it-kriminelle via et stort netværk af computere sender så mange forespørgsler til et systemet, at det lukker ned.

Afpresning: Kan eksempelvis ske, hvis it-kriminelle kommer i besiddelse af kompromitterende billeder eller film, hvorefter de vil kræve penge eller for eksempel flere billeder eller seksuelle tjenester.

Kilde: informationsordbogen.dk, Europol

Oktober er både i EU-regi og af de amerikanske myndigheder udråbt til it-sikkerheds-måned, og det er der et meget stort behov for, vurderer Thomas Lund-Sørensen:

– Vi har alle sammen et ansvar for at for at skabe øget opmærksomhed og bedre digital sikkerhed. Ekstra Bladet har eksempelvis påtaget sig en opgave med at illustrere nogle eksempler på meget uhensigtsmæssige problemer i forhold til anvende de digitale muligheder, der er.

Annonce:

- Det er folkeoplysning, som vi alle sammen skal være glade for, men det er klart, at vi også inden for staten forsøger at skabe opmærksomhed. Vi (Center for Cybersikkerhed, red.) deltager selv i forskellige sammenhænge for at sætte fokus på det her område, siger Thomas Lund-Sørensen.

Guide: Sådan beskytter du dit privatliv på nettet

Ekstra Bladet har i serien ’Fri adgang’ blandt andet afsløret, at tusindvis af danske netværksharddiske og overvågningskameraer ikke er beskyttet med et password, så de potentielt kan udnyttes af it-kriminelle. Og Thomas Lund-Sørensen mener også, at producenterne af digitale enheder, der kan gå på nettet, har et ansvar:

- I sidste ende er forbrugerne ansvarlige for deres data, men virksomheder, der eksempelvis producerer de her kameraer, kunne godt levere dem med et tilfældigt password, ligesom de store bredbåndsudbydere gør. Det ville være et skridt i den rigtige retning, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: