Selv når du taster din pinkode: - Åbne kameraer overalt

Mange forretninger bryder loven, fordi de ikke  har sikret deres overvågningskameraer

Her på denne Uno-X i Middelfart sendte et overvågningskamera billeder ud til hele internettet af folk, der tastede pinkoder, fordi det ikke var beskyttet.
Her på denne Uno-X i Middelfart sendte et overvågningskamera billeder ud til hele internettet af folk, der tastede pinkoder, fordi det ikke var beskyttet.

En Uno-X tankstation i Middelfart havde et ubeskyttet overvågningskamera, der var rettet mod betalingsautomaten, så hele verden kunne lure med, når kunderne indtastede pinkode. 

Og kameraet er langt fra det eneste sted med usikrede overvågningskameraer, hvor intetanende danskere hver dag kan blive udstillet på hele internettet, fordi forretningerne ikke har sat et password på deres kamera. 

En systematisk gennemgang Ekstra Bladet har foretaget af omkring 10.000 danske overvågningskameraer afslører således, at 1266 overvågningskameraer ikke er sikret med password, heriblandt er over 60 forretninger  lige fra frisører og solcentre til restauranter, fitnesscenter og tøjbutikker.

Kameraer har hul i sikkerheden: Tusindvis af danskere belures i hjemmet

Overvågningskameraerne er typisk sat op for at holde øje med kriminelle, men når ikke kun er ejerne af kameraerne og politiet, der kan få adgang til videobillederne, så  det er ulovligt.

Det fastslår Peter Blume, der er professor i persondata-ret på Københavns Universitet.

– Mange af virksomhederne har den her overvågning for at bekæmpe kriminalitet, og de må kun videregive det til politiet. Andre må kun få adgang, hvis man får et samtykke af de personer, som går forbi kameraet.

– Det sidste virker jo helt usandsynligt i en butik eller virksomhed, så man må ikke give det videre til en tilfældig internetbruger, siger han.

Og hvis man bryder loven om overvågning, kan det have konsekvenser.

– De kan få en kritik fra Datatilsynet, men de kan også blive politianmeldt og få en bøde for at lægge den slags på nettet, siger Peter Blume.

Sikkerhedsekspert Henrik Larsen, chef for  DKCERT, er ikke overrasket over, at også selskaber har problemer med sikkerheden.

- Virksomhederne har også brug for at få tjekket op på sikkerheden. Små- og mellemstore firmaer vælger ofte den lette og billige løsning, og det er ikke altid den sikreste, siger han.

It-kriminelle sælger dit privatliv

Hos Uno-X beklager man, at  billeder af kunder, der indtaster pinkode, er gået ud til hele internettet:

- Det er rigtig, rigtig uheldigt, at det har været åbent. Vi har haft en leverandør til at sætte det op, og vi har bare ikke været specifikke nok omkring, at der skulle kryptering eller password på de her kameraer, siger Georg Hansen, regionschef for Uno-X Automat på Fyn og Sjælland.

- Hvad kan konsekvensen være af de her åbne kameraer?

- Det er, at andre har adgang til at se eventuelle følsomme data eller lignende. Og den adgang skal der selvfølgelig ikke være. Kameraerne skal være lukkede eller krypterede, siger Georg Hansen.

- Når du siger følsomme data, er det så eksempelvis pinkoder?

- Ja, for eksempel, siger han.

Udstillede over 200 danskere: 'Enhver kan finde dem'

Normalt har Uno-X ikke overvågningskameraer på tankstationerne, men fordi tanken i Middelfart har været plaget af hærværk, har der været brug for overvågning. Det er dog slut nu, fastslår Georg Hansen.

- Det er blevet lukket ned nu. I første omgang er linjen til kameraerne lukket ned, og så bliver de pillet ned i løbet af kort tid. For vi har ikke haft problemer med hærværk i noget tid, så vi har ikke brug for dem, siger han og fortsætter:

- Hvis vi overvejer at sætte kameraer op igen i forbindelse med noget hærværk, så vil vi selvfølgelig sørge for, at det enten bliver bag password, eller det bliver krypteret, så det her ikke kommer til at ske igen.

HUSK I DAG KL 12 KAN DU LIVE-CHATTE  MED IT-EKSPERTEN HENRIK LARSEN, CHEF FOR DKCERT OM SIKKERHED PÅ KAMERAER

Også din computer bliver overvåget. Se hvordan du sikre dig her.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+