Annonce:
Annonce:

Steffens harddisk stod pivåben: Lønsedler og lægepapirer lå ubeskyttet hen

Hele verden kunne snage i personlige dokumenter hos østjysk mand - hans harddisk stod nemlig piv åben for hele internettet

Steffen Østergaard troede, at han havde sikret sine personlige oplysninger fra læge og bank. Derfor blev han også overrasket, da Ekstra Bladet kontaktede ham og fortalte, at de fortrolige dokumenter lå frit fremme for alle internettets brugere (Foto: Ole Frederiksen).
Steffen Østergaard troede, at han havde sikret sine personlige oplysninger fra læge og bank. Derfor blev han også overrasket, da Ekstra Bladet kontaktede ham og fortalte, at de fortrolige dokumenter lå frit fremme for alle internettets brugere (Foto: Ole Frederiksen).
Annonce:

Har du haft oplevelser med usikre harddiske? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til friadgang@eb.dk.

Lønsedler, lægedokumenter og private billeder skal opbevares sikkert. Det troede it-manden Steffen Østergaard, han gjorde - indtil Ekstra Bladet fortalte, at hans mest personlige dokumenter kunne tilgås med et klik på musen.

- Der er dokumenter med mit personnummer. Det kan misbruges, siger Steffen Østergaard, da billederne af hans lønsedler og lægepapirer popper op på skærmen.

Se, hvordan du laver et sikkert password til dine oplysninger.

Som it-ekspert har Steffen forsøgt at skærme privatlivet, men alligevel er skattepapirer og private fotos ude på nettet

- Det er ikke rart, at det ligger åbent.

Harddiske giver kriminelle fri adgang til dine fortrolige papirer

Annonce:

Til dagligt arbejder Steffen med indkøb af it til Aarhus Universitet. Han regnede derfor med, han havde helt styr på sikkerheden, da han anskaffede en trådløs harddisk.

- Jeg ville gerne kunne tilgå musik, personoplysninger og andre nyttige dokumenter fra andre computere end den derhjemme, men jeg glemte at sætte en lås på porten ud til internettet. Nu vil jeg helt sikkert få lukket hullet, siger Steffen.

Hør om faren ved en ekstern harddisk, og hør hvordan du sikrer den bedst muligt her.

Gennem sit arbejde har han tjek på internettets indre anatomi, og han ved udmærket, hvordan hardware og software sikres mod ubudne gæster. Alligevel glippede sikkerheden derhjemme, og Steffen kan ikke lade være med tænke på, hvordan sikkerheden ser ud hos danskere, der er mindre trænede i at færdes på nettet.

- Når jeg tænker på de folk, der ikke er it-kyndige, ja så har de sikkert endnu flere huller i sikkerheden, end jeg har. Det er skræmmende.

Annonce:

Efter Ekstra Bladet kontaktede Steffen Østergaard, har han fået sat lås og slå på porten til nettet, så kun han kan tilgå de personfølsomme oplysninger.

Sådan opstår hullet i harddisken

* Små netværksharddiske, de såkaldte NAS-bokse, er blevet meget populære, fordi hele familien kan få adgang via internettet, men sikkerheden brister, hvis harddisken ikke er beskyttet med et kodeord.

* Derved kan alle få adgang til indholdet. Det kræver kun, at den kriminelle kender harddiskens hjemmeside, den såkaldte ’IP-adresse’. Derfra kan de få fri adgang via en ganske almindelig internetbrowser som for eksempel Internet Explorer.

* Harddiskene kan ofte findes af andre end it-ninjaer og veludviklede tastaturbavianer. Hjemmesider specialiseret i at kortlægge harddiske uden adgangskode florerer på internettet, så kriminelle med interesse i danskernes privatliv har fri adgang, hvis de gider google.

Beskyt din harddisk

* Sæt kode på netværksharddisken. Harddisken har typisk en menu, du kan logge ind på – enten via nettet eller direkte fra din computer. Her findes ofte en mulighed for at sætte kode på harddisken, så alle skal taste et kodeord for at komme ind.

* Kodeord som ’1234’ eller ’abcd’ er ikke nok. Rigtig mange hacker-computere er sat op, så de gætter på lette kodeord for at komme ind på din harddisk. Et godt kodeord indeholder mindst otte tegn og består både af store og små bogstaver, tal og specialtegn som en skråstreg, et spørgsmålstegn eller en underscore.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: