Udstillede over 200 danskere: 'Enhver kan finde dem'

Ekstra Bladet har fået fat i manden, der har udstillet i hundredvis af danske overvågningskameraer. Nu har han fjernet 82 af dem. 

Denne hjemmeside viste tirsdag live fra 224 danske hjem. Bagmanden har nu slettet nogle af kameraerne, så onsdag aften var det 'kun' 149 danskere, der blev beluret.
Denne hjemmeside viste tirsdag live fra 224 danske hjem. Bagmanden har nu slettet nogle af kameraerne, så onsdag aften var det 'kun' 149 danskere, der blev beluret.

Et sted – formentlig – i Rusland sidder en lyssky mand og er ansvarlig for, at i hundredvis af danskeres privatliv kan belures af internettets omkring tre milliarder brugere.

Han står bag en hjemmeside, som skanner nettet for kameraer uden password for herefter ulovligt at udstille dem til hele verden. Og nu er det lykkedes Ekstra Bladet at få et interview med manden.

It-kriminelle sælger dit privatliv

Som vi skrev i går, havde den russiske hjemmeside, som har flere tusinde besøgende om dagen, tirsdag formiddag 224 danske kameraer fra hele landet liggende.

Ekstra Bladet forsøgte først at få manden i tale via telefon eller Skype, men han ville kun give et interview over mail. Mandens hjemmeside kører fra en server i Rusland, men han vil ikke ud med, hvilken nationalitet, han selv har. Han skriver dog, at han ikke fysisk er baseret i Rusland.

- Nej, det er jeg ikke, og jeg er den eneste bag siden.

- Får du en profit ud hjemmesiden?

- Ja. Jeg tjener på reklamer. Jeg skal betale en masse regninger for at have det her projekt kørende.

Muslimsk familie filmet i soveværelset

Han forklarer også, at it-sikkerhed er hans hobby og, at han har lavet siden for at sætte fokus på et problem:

- Hvis man skal fokusere på det her emne om åbne kameraer, så kan det kun ske overbevisende ved at demonstrere det. Og jeg har ikke hacket mig ind på de kameraer. De har ligget åbent på nettet uden password, så dem kan enhver finde.

- Men hvordan får vi løst det her problem med åbne kameraer?

- Dette problem kræver offentlig opmærksomhed, som eksempelvis mit projekt, så brugerne bliver gjort opmærksomme på, hvor vigtigt det er at sikre de her kameraer.

Internettyve filmede nøgen teenagedatter

- Producenterne kunne også sagtens gøre mere. Disse enheder kan i forvejen være svære for forbrugerne at installere, og jeg tror, producenterne er bange for at gøre mere ud af sikkerheden, fordi de frygter at miste den gruppe af kunder, som vil have noget, der virker med det samme.

- Hvordan har du det med, at de kameraer, du lægger ud på din hjemmeside, udstiller private, der ofte ikke er klar over det?

- Vi sletter alle kameraer med det samme, hvis vi bliver opmærksomme på, at de er private, men vi har meget stort antal kameraer på siden.

Slettede kameraer
- Du har tidligere været i myndighedernes søgelys, fordi de mente, at du gjorde noget ulovligt ved at lægge de her private kameraer ud. Dengang blev siden lukket ned.

- Det var min beslutning at lukke ned. Ikke fordi jeg synes, at det er et dårligt projekt, men fordi det ikke skal invadere folks privatliv, så derfor har jeg ændre fokus, så jeg som sagt sletter alle kameraer med det samme, hvis de viser sig at være private.

- Men jeg kan jo se, at der ligger en masse kameraer fra private danske hjem?

- Send ti links til mig.

Det gjorde Ekstra Bladet, og de kameraer samt over 72 andre af private danskeres stuer, køkkener og haver er nu efterfølgende blevet slettet, så antallet af danske kameraer er faldet fra 224 tirsdag til 142 torsdag eftermiddag.  En langt række er dem er også fra private, hvilket Ekstra Bladet har gjort manden bag hjemmesiden opmærksom på.

Denny oplevede, at fremmede kunne styre det overvågningskamera, der var blevet sat op derhjemme. Hør hans historie her.

Hør, hvordan du ifølge eksperten kan sikre dig mod, at andre kan få adgang til dit kamera.
 

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+