Ulovlig filmning af sovende børn blev lagt på nettet

Ved et uheld sendte dagplejemor filmning af sovende babyer sendt ud på nettet. Hun fortæller selv at manglende viden var årsagen til sikkerhedsbristen

Usikre overvågningskameraer kan bruges som værktøj for pædofile til at spionere på vuggestue- og skolebørn (EB TV).

Har du haft oplevelser med usikre harddiske? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til friadgang@eb.dk.

Indtil for ganske nylig blev filmningen af små, sovende børn live-streamet ud til nettet fra et kamera i Silkeborg.

En dagplejer havde nemlig glemt at sikre det overvågningskamera, hun brugte som en avanceret babyalarm, så hun kunne følge med, når børnene sov middagslur. Da Ekstra Bladet opdagede det åbne kamera kontaktede de derfor dagplejeren for at advare hende om sikkerhedsbristen.

Hun forklarede, at hun ikke havde tænkt over, at andre kunne følge med i overvåovervågningen

- Jeg må da indrømme, at jeg er chokeret over at andre mennesker kan følge med i, når børnene ligger derud, siger Kirsten Kristensen.

Gennem det usikre kamera kunne man følge med i, når børnene hos en dagplejer i Silkeborg lå og sov (Skærmdump).
Gennem det usikre kamera kunne man følge med i, når børnene hos en dagplejer i Silkeborg lå og sov (Skærmdump).

Danske skole- og vuggestuebørn overvåges ulovligt

Kameraet var blevet sat op, så dagplejemoren kunne se, hvis der var noget galt, men teknologien bag det, havde hun ikke skænket en tanke.

- Jeg har slet ikke nogen forstand på det. Det er sat op af min mand og en af hans venner, så jeg kan følge med, når ungerne vågner, og de ligger og bevæger sig.

- Jeg ved, hvordan jeg tænder og drejer rundt på kameraet, men jeg ved ikke, hvordan det fungerer, siger Kirsten Kristensen, som tydeligvis ikke har det godt med sikkerhedsbristen.

Kunne filme barn

Det er dog ikke kun Kirsten Kristensen, der indtil for nyligt kunne dreje rundt på kameraet – det kunne alle andre også. Når man tilgår kameraets IP-adresse, dukker der nemlig et kontrolpanel op, og her kan man også styre kameraet.

- Det betyder jo, at folk kan følge med, når de ligger og sover derude. Det har jeg det virkeligt skidt med, udbryder Kirsten og fortsætter:

- Det er en fejl, og det hul skal selvfølgelig bare lukkes. Jeg var bare slet ikke klar over, at det i viser mig her, kunne lade sig gøre.

Efter Ekstra Bladets besøg hos dagplejeren er kameraet blevet sat bag en kode og i dag er det kun Kirsten, der kan følge med i de sovende børn.

Kommunaldirektør: Vi dropper overvågning af børnene

I Silkeborg Kommune var børne– og Familiechef Ken Engedal ikke klar over at nogle af kommunens yngste borgere gennem en fejl blev filmet og lagt på nettet, når de sov middagslur.

For at forhindre at andre af kommunens ansatte kommer til at lave lignende fejl, vil han nu gøre dagplejere, børnehaver og skoler opmærksom på kommunens retningslinjer.

- Vi har et møde med bl.a. ledelsen af dagplejen den 18. august, og der vil jeg sørge for at tage den her problemstilling op, så folk er fuldstændigt opdateret om vores retningslinjer omkring videoklip og billeder af børn. 

- Her vil vi slå fast, at vi ikke vil have overvågning af børnene på daginstitutioner, for vi kan aldrig være sikker på at folk laver det krypteret og sikkert, siger Ken Egedal.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.