Ups: Styr varmen i 3 McDonald's restauranter

Fødevaregiganten McDonald’s gav fri adgang til varmesystemet

Selv i en international gigantkoncern som McDonald’s kan det glippe med it-sikkerheden.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at fastfood-kædens restauranter i Vejle, Birkerød og på Københavns Hovedbanegård ikke havde sat kodeord på deres styringssystem, der er tilkoblet internettet, så fremmede kunne sidde hjemmefra og fjernstyre temperaturen i  de tre restauranter. 

McDonald's-restauranterne er en del af de i alt 78 ubeskyttede styringssystemer, som Ekstra Bladet har fundet, hvor man kan stille på blandt andet temperatur, indeklima og lys i eksempelvis boligblok, virksomheder, en bank og kirke.

Sikkerhedsvanvid: Du kan styre varme og lys i danske bygninger

Hos McDonald’s Danmark er man ikke just begejstret over den fri adgang:

– Andre skal ikke have adgang til vores installationer, selvom det ikke ville være en katastrofe, hvis der var nogen, der stillede på varmen. Men det ville selvfølgelig ikke være rart, hvis der var kunder, der sad og kampsvedte eller havde det rigtig koldt, siger Stine Green Paulsen, kommunikationsdirektør i McDonald’s Danmark.

Her ses McDonalds på Hovedbanegården varmestyringssystem , der lå frit tilgængeligt på nettet uden kodeord.

Fejlen skyldes, at leverandøren af systemet ikke havde fået sikret det ordentligt, forklarer Stine Green Paulsen.

- Det system, I har fundet, er der rigtig mange McDonald’s-restauranter, der kører med. Systemet er leveret af en tredjeparts-leverandør, som ifølge kontrakten skulle sikre systemerne. På grund af en misforståelse var det desværre ikke sket, men det er er bragt på plads, siger hun.

It-kiks i kirken: Giv bruden kolde fødder

Og fremover vil McDonald’s sikre sig bedre ved at de tredjeparts-systemer, der bliver brugt på de forskellige restauranter, bliver lagt ind under McDonald’s egne systemer, der kører i et lukket netværk.

- Det er mere sikkert, og det er også nemmere for os at styre centralt fra. Også fordi der i takt med, at vi moderniserer, kommer flere ting, der skal kunne styres et andet sted fra og derfor skal på nettet. Og det stiller nogle flere krav til it-sikkerheden, siger Stine Green Paulsen.