Højt betroet norsk politimand idømmes 21 års fængsel

Norsk appelret stadfæster 21 års fængsel til tidligere politileder for korruption og narkosmugling

Den tidligere kriminalbetejnt Erik Jensen på vej ind i landsretten i Oslo fredag, hvor dommeren stadfæster, at han skal 21 år i fængsel. Inde i retten pågribes han af civilklædte betjente, lige så snart dommen falder.
 Foto: Håkon Mosvold Larsen/Ritzau Scanpix
Den tidligere kriminalbetejnt Erik Jensen på vej ind i landsretten i Oslo fredag, hvor dommeren stadfæster, at han skal 21 år i fængsel. Inde i retten pågribes han af civilklædte betjente, lige så snart dommen falder. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Ritzau Scanpix

En politileder er fredag i en ankesag ved lagmannsretten i Oslo idømt 21 års fængsel for omfattende korruption og for at deltage i indsmugling af narkotika.

Det var samme strenge resultat, som byretten i Oslo kom frem til i 2017, da der første gang faldt dom i sagen mod Eirik Jensen.

Den dømte meddelte på stedet, at han anker dommen til Høysterett.

Domme fra Norges lagmannsrett kan ankes til Høyesterett, men kun i spørgsmål om strafudmåling, sagsbehandling og lovanvendelse. Bevisvurderingen og skyldspørgsmålet er endelig afgjort af lagmannsretten.

Dommeren Mette Trovik lader fredag forstå, at hun ikke tror på nogen af de forklaringer, som han er kommet med under retssagen.

Umiddelbart efter at dommen var afsagt, blev han passet op af civilklædte betjente og ført ud af retssalen. Det skriver nyhedsbureauet NTB.

Eirik Jensen ankede i 2017 byrettens dom til lagmannsretten, som i januar afgjorde, at han skulle frikendes for den del af anklagen, der handlede om at deltage i narkosmugling.

Dommerne var imidlertid uenige i nævningenes afgørelse, og det førte til, at retssagen skulle gå om med nye dommere. I den nye sag han så fredag dømt - også for den del, der handler om narkosmugling.

- Man kan se fuldstændig bort fra hans forklaring, når han siger, at han ikke kendte noget til hashvirksomheden, lyder det fra dommer Trovik.

62-årige Eirik Jensen arbejdede tidligere som politichef med at bekæmpe narko- og bandekriminalitet.

En leder for et stort netværk af narkosmuglere, kaldet hashbaronen, har erkendt, at han i 20 år indsmuglede store mængder narko. Det blev gjort muligt, fordi Eirik Jensen sendte ham kodede sms'er.

Hashbaronen Gjermund Cappelen får to års rabat på den fængselsstraf, han afsoner, for at have samarbejdet under politiets efterforskning af sagen. Han slipper nu med 13 års fængsel.

Eirik Jensen skal under forhør være kommet med skiftende og modstridende forklaringer. Ifølge anklageren har det mindsket hans troværdighed under retssagen.

- Jensen har misbrugt den tillid, som samfundet har givet ham, og det er meget bekymrende, at det kunne ske, siger den socialdemokratiske formand for Stortingets retsudvalg, Lene Vågslid.

Eirik Jensen udgav i 2015 en bog, hvor han erklærer sig uskyldig og skriver, at hævn kan være et motiv for anklagerne mod ham.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind