Indonesisk vulkan dækker byer i aske: Vi tør ikke tage hjem

I alt 34 personer er nu meldt omkommet, efter at vulkanen Semeru lørdag gik i udbrud i Indonesien

Næsten 3700 personer står uden et hjem efter et vulkanudbrud lørdag på den indonesiske ø Java. Foto: Willy Kurniawan/Reuters
Næsten 3700 personer står uden et hjem efter et vulkanudbrud lørdag på den indonesiske ø Java. Foto: Willy Kurniawan/Reuters
Følg Nyheder

Et vulkanudbrud i Indonesien har kostet mindst 34 mennesker livet.

Det oplyser landets katastrofemyndigheder tirsdag.

Vulkanen Semeru, der udgør det højeste bjerg på den indonesiske ø Java, gik i udbrud lørdag. Katastrofemyndigheder har tidligere meddelt, at størstedelen af ofrene er døde som følge af brandskader.

Foruden de 34 ofre er 17 personer stadig savnet, oplyser myndighederne. Næsten 3700 personer er blevet evakueret efter udbruddet.

Vulkanudbruddet har smadret adskillige huse og køretøjer.

Flere landsbyer - som eksempelvis Curah Kobokan - er blevet dækket af grå aske, og beboerne er rædselsslagne for at vende hjem. Det siger Marzuki Suganda, en 30-årig minearbejder fra området.

- Jeg er traumatiseret. Jeg har spurgt alle i min familie, om de tør tage tilbage til Curah Kobokan. Alle har sagt nej. De vil hellere sove under et træ.

- Da udbruddet skete, troede jeg virkelig, at jeg ville dø her, siger han.

Redningsfolk har kæmpet i farlige forhold for at redde folk og lig ud fra de vulkanske vragrester, sammenstyrtede bygninger og ødelagte køretøjer.

Semeru er mere end 3600 meter høj, og den er bare én blandt Indonesiens knap 130 aktive vulkaner. Den er gået i udbrud flere gange siden december.

Myndighederne har opfordret folk til ikke at opholde sig i en fem kilometers radius fra Semerus krater. Årsagen er, at luften i området er kraftigt forurenet og især kan påvirke særligt sårbare personer.

Indonesien ligger i 'Ildringen', hvor kontinentalplader i Stillehavet mødes.

Ringen bevæger sig som en hestesko fra New Zealand, videre langs Asiens østkyst - over havet til Alaska - og ned langs Nord- og Sydamerikas vestkyst.

Langs ringen udløses mindst 80 procent af alle verdens jordskælv. De opstår, når en plade bevæger sig ind under en anden.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.