Italiens Conte træder tilbage i håb om nyt mandat

Giuseppe Conte håber på fornyet mandat til at danne en regering med bredere opbakning, siger politiske kilder

Italiens premierminister, Giuseppe Conte, taler forud for tillidsafstemningen i Senatet i sidste uge. Tirsdag morgen vil han meddele sine ministre, at han træder tilbage, lyder det mandag i en meddelelse fra hans kontor. Foto: Yara Nardi/Reuters
Italiens premierminister, Giuseppe Conte, taler forud for tillidsafstemningen i Senatet i sidste uge. Tirsdag morgen vil han meddele sine ministre, at han træder tilbage, lyder det mandag i en meddelelse fra hans kontor. Foto: Yara Nardi/Reuters

Italiens premierminister, Giuseppe Conte, vil tirsdag indgive sin afsked til landets præsident, Sergio Mattarella.

Det meddeler han mandag aften ifølge Reuters.

Conte har indkaldt sin regering til et møde tirsdag morgen klokken 09.00, hvor han vil meddele ministrene sin beslutning, fremgår det af en meddelelse fra hans kontor.

Politiske kilder siger til Reuters, at Conte håber, at præsidenten vil give ham et fornyet mandat til at danne en ny regering, der har bredere opbakning i parlamentet. Det samme skriver italienske medier.

Ved at gå af kan han give sig selv mere tid og plads til forhandling.

Premierministeren mistede sit flertal i parlamentet, da den mindre regeringspartner Italia Viva trak sig tidligere på måneden efter en strid om håndtering af coronakrisen.

Det udløste en regeringskrise, som foreløbig har ført til, at Conte har været igennem to tillidsafstemninger i parlamentets to kamre.

Han har overlevet dem begge, men er endnu ikke kommet frem til en løsning på krisen.

Conte, der selv er partiløs, har forsøgt at finde støtte hos det, han betegner som 'ansvarsfulde' og 'konstruktive' dele af de to kamre i parlamentet.

Det største parti, Femstjernebevægelsen, sagde tidligere mandag, at det fortsat vil bakke op om premierministeren.

- Vi bliver ved Contes side, meddelte partiets ledere.

I Deputeretkammeret ser han ud til at have fundet politikere, der kan tænkes at bakke op om hans regering. Men det kniber mere i Senatet, hvor han ikke har fundet tilstrækkeligt mange støtter, skriver nyhedsbureauet TT.

Oppositionen med højrefløjspartiet Lega i spidsen har krævet Contes afgang i håb om, at det vil udløse nyvalg. Siden seneste valg har målinger peget på øget opbakning til partierne et stykke ude på højrefløjen.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind