Jagter pensionerede terrorister: Se de nye efterlysningsbilleder

Fortsat jagt på midaldrende trio, der mistænkes for at stå bag serie af voldelige røverier

Denne plakat har kriminalpolitiet i Niedersachsen nu offentliggjort i den fortsatte jagt på de tre røverimistænkte. Foto: Polizei
Denne plakat har kriminalpolitiet i Niedersachsen nu offentliggjort i den fortsatte jagt på de tre røverimistænkte. Foto: Polizei

De tyske myndigheder jagter fortsat tre tidligere Rote Armee Fraktion-terrorister, der mistænkes for at stå bag en række voldsomme røverier.

Indtil videre har jagten ikke båret frugt, og derfor offentliggjorde Kriminalpolitiet i delstaten Niedersachsen for nyligt nye billeder af de tre formodede røvere.

Konkret mistænkes den efterhånden aldrende trio for tolv røverier og røveri-forsøg, der alle er udført efter samme mønster.

Enten har målet været pengetransporter på vej til store supermarkeder, eller også er man gået efter store supermarkeders kassebeholdninger, hvor maskerede røvere er trængt ind på kontoret, hvor pengene er blevet opbevaret.

Herefter har man holdt det tilstedeværende personale op og plyndret pengene.

Røverier- og røveriforsøg er udført med hurtig, kontant og kølig effektivitet.

Desuden mistænkes trioen for deltagelse ved to bombeattentater begået, mens terrorgruppen stadig var aktiv.

De tre mistænkte er 50-årige Burkhard Garweg, 64-årige Ernst-Volker Staub og 60-årige Daniela Klette. De to sidstnævnte menes at danne par.

Alle tre vurderes af de tyske myndigheder til at have været del af Rote Armee Fraktions tredje og sidste generation, hvis medlemmer er dem, som de tyske myndigheder ved mindst om.

Krimi Træningslejr skjult i skov: DDR rekrutterede mordere

Det var i januar 2016, at myndighederne meldte ud, at man havde fundet dna-spor, der pegede i retning af den nu efterlyste trio. Sporene havde man fundet på gerningsstedet ved et mislykket røveri rettet imod en pengetransport i den lille tyske by Diepholz, der ligger sydvest for Bremen.

Røveri-forsøget skete 6. juni 2015.

Det oprindelige dna fandt man på gerningsstedet for Rote Armee Fraktions sidste aktion, der var rettet imod et næsten færdigbygget fængsel i Weiterstadt.

Terrorgruppen opløste sig selv i 1998, og politiet vurderer, at trioen siden har fortsat et illegalt liv finansieret ved hjælp af røverier og hjælp fra en snæver kreds af sympatisører.

Og derfor skriver man også med store bogstaver på den seneste efterlysningsplakat: 'Det kan også være dine naboer.'

Siden myndighederne for nyligt offentliggjorde de nye billeder, har man modtaget godt 20 tips fra offentligheden, udtaler Matthias Eichler, talsmand for kriminalpolitiet i Niedersachsen til Bild.

Terrorgruppens tredje generation var aktiv mellem 1985 og 1993, og den menes at stå bag en række sprængstof-attentater samt ti drab på centrale embedsmænd og erhvervsfolk.


Burkhard Garweg. Foto: Polizei
Burkhard Garweg. Foto: Polizei

Ernst-Volker Staub. Foto: Polizei
Ernst-Volker Staub. Foto: Polizei

Daniela Klette, Foto: Polizei
Daniela Klette, Foto: Polizei

 Facts om Rote Armee Fraktion

Terrorgruppen Rote Armee Fraktion blev grundlagt i 1970, og gruppens ubestridt mest kendte medlemmer var Andreas Baader, Gudrun Ensslin og Ulrike Meinhof.

I årene, hvor gruppen var aktiv, gennemførtes en lang række bombeattentater, drab, gidselaffærer og bankrøverier.

34 personer blev dræbt af RAF. En stor del af de dræbte var politifolk, der blev skudt i forbindelse med konfrontationer eller anholdelsesforsøg.

Mere end 230 blev kvæstet i større eller mindre grad. Flere lider stadig af traumer.

Mindst 25 RAF-terrorister mistede livet som følge af selvmord, sultestrejker eller under konfrontationer med myndighederne.

Samlet menes gruppens kerne at have udgjort mellem 60 og 80 personer i årene, hvor den var aktiv. Dertil kom en større gruppe støtter og sympatisører, der hjalp gruppens medlemmer i forskellig grad.

Gruppens aktiviteter strakte sig til marts 1993, hvor gruppens sidste attentat fandt sted. Her udførte de et bombeattentat mod byggeriet af et nyt fængsel i Weiterstadt tæt på Frankfurt.

Gruppen nedlagde sig selv i 1998.

Efteråret, der aldrig bliver glemt:

I efteråret 1977 kulminerede opgøret mellem forbundsrepublikken Tyskland og venstre-ekstreme terrorister fra gruppen Rote Armee Fraktion. Der var væbnede aktioner i årene både før og efter, men specielt de skelsættende måneder satte sig varige spor, som aldrig bliver glemt.

I seks kapitler gennemgår Ekstra Bladet de voldsomme begivenheder. Læs afsnittene et for et - eller i en lang køre.

Gidselsbillederne fra RAF's månedlange kidnapning af den tyske arbejdsgiverformand Hanns Martin Schleyer blev symbolet på det såkaldte tyske efterår 1977, der rystede forbundsrepublikken. Foto: AP Krimi Tysk terror, del 1: RAF-fanger skulle tvinges fri med drab og kidnapninger

Herhard Boeden, daværende leder af afdelingen for terrorbekæmpelse ved BKA, med våbnet, der blev anvendt til drabene på Buback, hans chauffør og en tredje medarbejder, der også var i bilen.
Foto: AP Krimi Tysk terror, del 2: Dødspatrulje amok i kugleregn

Ved bagholdet, hvor arbejdsgiverformanden blev kidnappet, affyrede angriberne godt 110 skud. 
Foto: Roland Scheidemann/AP Krimi Tysk terror, del 3: Industri-boss bortført i blodigt baghold

Politiet ledte med lys og lygte efter Schleyer. De fandt ham ikke, og det måske vigtigste tip forsvandt på vejen til politi-hovedkvarteret.
Foto: AP Krimi Tysk terror, del 4: Dyr politibrøler undervejs mod tragedien

Lufthansa-flyet Landshut blev kapret, efter det var lettet fra lufthavnen i Palma de Mallorca. Om bord var glade turister på vej hjem. Her ses flyet under mellemlandingen i Dubai.
Foto: AP/Harry Koundakjian Krimi Tysk terrorvanvid: Flykapring endte i nedslagtning

Sådan blev RAF-lederen, Andreas Baader, fundet i sin celle om morgenen 18. oktober 1977. Foto: Staatsanwaltschaft Stuttgart Krimi Blodigt klimaks på tysk terrorvanvid: Dødsnatten i Stammheim  

Læs andre artikler om Rote Armee Fraktion

Om befrielsen af Lufthansa-flyet Landshut:
Lufthansa-flyet Landshut under en mellemlanding i Dubai. Det er flyets kaptajn, der sidder i døråbningen.
Foto: Harry Koudakjian Krimi Tyske politi i spektakulær befrielsesaktion: 'Ned med hovederne, hvor er svinene!'

Om hvordan Østtyskland gav husly til eftersøgte terrorister:
Krimi Træningslejr skjult i skov: DDR rekrutterede mordere

Om den tidligere RAF-terrorist, der endte som jødehader:
Advokaten og Holocaustbenægteren Horst Mahler har taget taget turen fra den yderste venstrefløj til højreekstremist. Foto: DPA Krimi Fra RAF-terror til Hitler-hilsen: Rabiat olding på flugt fra fængslet

Om Tysklands barske antiterrorkorps:
To GSG 9-elitebetjente i fuld kampudrustning under en ung tysk-iraners terrorangreb mod et indkøbscenter i München i juli 2016. Nu er den toptrænede anti-terrorstyrke i alarmberedskab i landets hovedstad. Foto: AP. Tæt på GSG 9: Så hårde er de tyske antiterror-læderhalse

17 kommentarer
Vis kommentarer