Jobtal for maj i USA overrasker voldsomt

Det var ventet, at arbejdsløshedsprocenten i USA ville stige til omkring 20 i maj. I stedet faldt den

Den amerikanske præsident, Donald Trump, glæder sig på Twitter over en stærk jobrapport for maj. Foto: Tom Brenner/arkiv/Reuters
Den amerikanske præsident, Donald Trump, glæder sig på Twitter over en stærk jobrapport for maj. Foto: Tom Brenner/arkiv/Reuters

Der blev i maj skabt 2,5 millioner arbejdspladser i USA uden for landbruget, viser tal fra arbejdsministeriet ifølge AFP.

Det var en stor overraskelse for økonomerne, der ifølge nyhedsbureauet Reuters forventede, at otte millioner arbejdspladser ville gå tabt.

Jobskabelsen betød, at arbejdsløshedsprocenten faldt til 13,3 procent fra 14,7 procent i april. Økonomerne ventede en stigning til i nærheden af 20 procent.

Fredagens jobrapport er ifølge Kim Blindbæk, der er seniorøkonom hos Sydbank, en 'kæmpe overraskelse'.

Han peger i en skriftlig kommentar på, at fremgangen er trukket af den private sektor.

- Det hænger sammen med, at mange virksomheder nu er i gang med at genansætte, vurderer han.

Han fortæller, at den amerikanske jobrapport er interessant med danske øjne, fordi USA er et stort dansk eksportmarked - og når det går godt her, er der også større chance for, at det går godt i Danmark.

Der er dog stadig lang vej til tilstanden, der herskede inden udbruddet af coronavirusset for alvor ramte USA.

I marts var arbejdsløshedsprocenten på 4,4 procent, men den blev banket op til 14,7 procent i april, hvor beskæftigelsen uden for landbruget faldt med 20,5 millioner.

Det var det største fald nogensinde. Uden finanskrisen faldt beskæftigelsen med 8,7 millioner fra februar 2008 til februar 2010.

Arbejdsløsheden toppede under finanskrisen på ti procent.

Kim Blindbæk forventer, at genopretningen vil fortsætte i junirapporten.

- Vi forventer dog ikke, at den amerikanske økonomi hurtigt vender tilbage til niveauet før coronakrisen. Mange arbejdspladser vil sandsynligvis være tabt, skriver han.

- Set med danske briller er udfordringerne for den amerikanske økonomi dårligt nyt. Vi er nemlig meget afhængige af eksporten til verdens største økonomi, vurderer Kim Blindbæk.

FAKTA: Derfor er USA's kongetal vigtigt for verdensøkonomien

Der blev i maj skabt 2,5 millioner arbejdspladser uden for landbruget. Det viser den amerikanske jobrapport, der er offentliggjort fredag. Tallet overrasker, da det var ventet, at flere millioner job ville gå tabt.

Tallet bliver også kaldt kongetallet. Her er en forklaring hvorfor:

* Hver måned offentliggør USA det såkaldte kongetal. Det er tallet for, hvor mange nye job - uden for landbruget - der blev skabt i landet i den foregående måned.

* Det er en strømpil for verdensøkonomien, og derfor får tallet stor opmærksomhed blandt økonomer.

* Går det dårligt hos amerikanerne, kan det også være skidt for Europa og dermed også Danmark, der har mange virksomheder, som lever af at sælge varer og tjenesteydelser til amerikanerne.

* Tallet er vigtigt af to årsager:

- Hvis antallet af nye arbejdspladser er højere end 120.000, er der tale om en positiv udvikling. For hver måned tilføres det amerikanske arbejdsmarked op mod 120.000 nye arbejdsføre mænd og kvinder, skønnes det.

- I et lidt længere perspektiv er det et nøgletal, der indeholder en masse ny information om både erhvervsliv, forbrug og boligpriser. Det er de vigtigste komponenter i økonomien.