Kendt journalist anholdt for at fornærme Erdogan

Tusindvis af mennesker er de seneste år blevet anholdt under påskud om at have fornærmet Tyrkiets præsident

Journalist Sedef Kabas har tidligere været i de tyrkiske myndigheders søgelys. Her ses hun i forbindelse med en retssag i Istanbul i 2015. Foto: Ozan Kose/Ritzau Scanpix
Journalist Sedef Kabas har tidligere været i de tyrkiske myndigheders søgelys. Her ses hun i forbindelse med en retssag i Istanbul i 2015. Foto: Ozan Kose/Ritzau Scanpix

Tyrkiske myndigheder har anholdt en kendt tv-journalist ved navn Sedef Kabas under anklager om, at hun skulle have fornærmet landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, under en udsendelse.

Det oplyser Kabas' advokat lørdag.

Ifølge advokaten blev Sedef Kabas pågrebet i sit hjem natten til lørdag. Det skulle være sket, få timer efter at hun kom med en kommentar om præsidenten, som hun derefter delte på Twitter med sine cirka 900.000 følgere.

Det kan straffes med fængsel mellem et og fire år at fornærme præsidenten i Tyrkiet. På Twitter fordømmer Erdogans talsmand, Fahrettin Altun, journalisten.

- En såkaldt journalist fornærmer tydeligvis vores præsident på en tv-kanal, som ikke har noget andet formål end at sprede had.

- Jeg fordømmer denne arrogance og uanstændighed på det kraftigste. Dette er ikke bare umoralsk, det er også uansvarligt, skriver Altun.

Omvendt kalder Tyrkiets journalistforbund anholdelsen af Sedef Kabas for 'et alvorligt angreb på ytringsfriheden'.

Menneskerettighedsorganisationer har gentagne gange anklaget Tyrkiet for at undergrave pressefriheden ved at anholde journalister og lukke regeringskritiske medier.

Anklagerne er taget til, siden Erdogan afværgede et kupforsøg i juli 2016.

Organisation Journalister uden Grænser (RSF) placerede i 2021 Tyrkiet som nummer 153 af 180 på sit pressefrihedsindeks.

Alene i 2020 efterforskede tyrkiske myndigheder 31.297 sager, der skulle dreje sig om fornærmelser af præsidenten. Ud af disse førte 7790 til deciderede sigtelser, hvilket resulterede i 3325 domfældelser.

Det viser data fra Tyrkiets justitsministerium.

Siden Erdogan blev indsat som præsident i 2014, er næsten 13.000 mennesker blevet dømt under paragraffen om fornærmelser af præsidenten.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+