Konservativ mission mislykkes ved Italiens præsidentvalg

Heller ikke i femte forsøg lykkedes det fredag eftermiddag at finde frem til Italiens næste præsident

Elisabetta Casellati fik fredag 382 stemmer blandt 1009 parlamentarikere og delegerede i Italien ved landets præsidentvalg. Det var ikke nok til at sikre posten. 
 Foto: Gregorio Borgia/Ritzau Scanpix
Elisabetta Casellati fik fredag 382 stemmer blandt 1009 parlamentarikere og delegerede i Italien ved landets præsidentvalg. Det var ikke nok til at sikre posten. Foto: Gregorio Borgia/Ritzau Scanpix

Efter knap en uges forhandlinger og fem afstemningsrunder er det fortsat ikke lykkedes for Italiens parlament at udpege landets næste præsident.

Det står klart efter endnu en afstemning fredag klokken 15.

Ved afstemningen forsøgte centrumhøjre-fløjen at samle sig om den konservative senatsformand, Elisabetta Casellati, som ny præsident.

Hun kommer fra Silvio Berlusconis parti, Forza Italia.

Missionen lykkedes dog ikke. Casellati fik 382 stemmer blandt de 1009 parlamentarikere og delegerede, der stemmer ved præsidentvalget. Det var et stykke fra de 505 stemmer, man skal have for at opnå flertal.

Det var centrumhøjre-blokken bestående af blandt andet Forza Italia, Liga og Italiens Brødre, der havde opfordret til at vælge Casellati.

Blokken kan i sig selv samle cirka 450 stemmer. Den havde derudover håbet at få opbakning fra løsgængere i parlamentet.

Fredag klokken 17 blev sjette afstemningsrunde holdt. Her valgte hverken centrumhøjre- eller centrumvenstre-blokken at fremsætte en kandidat. Det bragte dermed ikke landet nærmere en ny præsident.

Italiens parlament har siden mandag forsøgt at finde en afløser til 80-årige Sergio Mattarella, der forlader præsidentposten.

Italiens premierminister, Mario Draghi, er blevet nævnt som mulig kandidat.

Draghi-fortalere mener, at den 74-årige premierminister ved i stedet at blive præsident kan blive en stabiliserende figur mange år fremover.

Det har han bevist, at han evner, da han som premierminister har stået i spidsen for en samlingsregering siden februar 2021, mener de.

Ulempen ved at vælge Draghi er, at han i så fald skal forlade premierministerposten. Flere mener, at det bliver svært at finde en kompetent afløser til den tidlige formand for Den Europæiske Centralbank.

Præsidentembedet i Italien er mest ceremonielt med taler og formelle møder.

Det har dog stor betydning, hvis der skal træffes beslutninger om opløsning af parlamentet eller en ny premierminister - eksempelvis i politisk krisetid.

Præsidenten i Italien vælges for en syvårig periode.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind