100.000 børnehjemsbørn risikerer at blive efterladt i Ukraine

Ukraines børnehjemsbørn er særligt sårbare og risikerer at ende som ofre for misbrug, advarer Red Barnet

Ukraines børnehjemsbørn har ikke nogen værge eller omsorgsperson, som kan hjælpe dem med at flygte, og de er derfor i en utrolig sårbar position. (Arkivfoto) Foto: Attila Kisbenedek/Ritzau Scanpix
Ukraines børnehjemsbørn har ikke nogen værge eller omsorgsperson, som kan hjælpe dem med at flygte, og de er derfor i en utrolig sårbar position. (Arkivfoto) Foto: Attila Kisbenedek/Ritzau Scanpix
Følg Krig & katastrofer

Uden forældre eller en værge, som kan hjælpe dem med at flygte, er de fleste af de cirka 100.000 børn, som bor på institutioner og børnehjem i Ukraine, tvunget til at blive tilbage.

Sådan lyder bekymringen fra Red Barnet.

Organisationen er stærkt bekymret for, at disse børn ikke har adgang til pleje og basale fornødenheder, efterhånden som det bliver vanskeligere at skaffe mad og lægehjælp, ligesom at mange bygninger i Ukraine er uden varme.

Derudover er disse børn særligt sårbare, fordi de er i fare for at blive udnyttet.

Det fortæller Anne-Sophie Dybdal, der er psykolog i Red Barnet og ekspert i beskyttelse af børn i katastrofer og kriser.

- De er på børnehjem, fordi de enten er handicappede eller har svære forhold derhjemme. De har brug for ekstra støtte.

- Men det kan være, at de ikke har familie, de kan tage i hånden og flygte sammen med. Og derfor skal man være opmærksom på, at de her børn kan blive særlige mål for voksne, der ikke vil børn det godt.

Erfaringen fra andre konflikter er ifølge psykologen, at børn uden omsorgspersoner eller værger er i øget risiko for at blive udnyttet, misbrugt eller blive udsat for menneskehandel.

I Ukraine er det ifølge Red Barnets tal 1,3 procent af alle børn, der bor på en form for institution. Den andel hører til blandt de højeste i Europa.

Størstedelen af de børn er lige nu fanget i Ukraine. Og ud over at være i fare for at blive misbrugt lever de under et massivt psykisk pres, alt imens beskydninger og bombardementer foregår dagligt.

- Børnene risikerer at få varige mén og blive mærket for livet, hvis de ikke får akut hjælp til at bearbejde de voldsomme oplevelser, som mange af dem har været udsat for, siger Anne-Sophie Dybdal.

Ifølge hende er psykologisk førstehjælp derfor en vigtig del af Red Barnets indsats i og omkring Ukraine på lige fod med mad, lægehjælp og husly.

- For børnene skal ikke blot fysisk komme hele gennem konflikten, men også psykisk, siger hun.

Anne-Sophie Dybdal forklarer, at den alvorlige psykiske belastning, som børnene oplever lige nu, kan give en slags huller i barndommen, hvor udviklingen forsinkes eller går i stå.

Red Barnet er til stede dels i Ukraine, dels nabolande som Polen, Rumænien og Litauen og tilbyder herfra sin assistance i form af bistand og rådgivning til myndighederne om, hvordan børnene bør håndteres.

Organisationen opfordrer regeringer og organisationer til at sætte ind og sikre, at børn uden omsorgspersoner har adgang til sikker transport, husly, lægehjælp, beskyttelse og psykosocial støtte.

Red Barnet har arbejdet i Ukraine siden 2014.

FAKTA: Red Barnet forsøger at give ukrainske børn et pusterum

Mens kampene tager til i Ukraine, og en stadig større del af det ukrainske samfund lukker ned, bliver de cirka 100.000 børn, som bor på institutioner og børnehjem i landet, i stigende grad overladt til sig selv, advarer Red Barnet.

Læs mere om organisationens arbejde i Ukraine her:

* Red Barnet har arbejdet i Ukraine siden 2014 og leveret vigtig humanitær hjælp til børn og deres familier.

* I Ukraine har organisationen sørget for uddannelse og psykosocial hjælp og uddelt vinterhjælp og hygiejnekits samt kontante tilskud til familier, så de har kunnet få basale behov som mad, husleje og medicin dækket.

* Siden krigens udbrud den 24. februar i år har Red Barnet opskaleret sin indsats i og omkring Ukraine. Ud over at levere nødhjælp og tilbyde juridisk bistand har organisationen blandt andet oprettet børnevenlige områder.

Her har børnene mulighed for at lege, lære og få psykologisk førstehjælp i rolige omgivelser, så de kan få et pusterum og bearbejde de voldsomme oplevelser.

Kilde: Red Barnet

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind