10.000 flygtningebørn forsvundet

Tusindvis børn, der er flygtet alene, er pist forsvundet, efter de er kommet til Europa, og der er en risiko for, at de bliver udnyttet i en kriminel underverden

Se reportage fra Flensborg hvor flere flygtningebørn var 'fanget' uden pas tilbage i starten af januar. (Video: Ernst Van Norde)

Står du i supermarkedet, og sønnike eller datter pludseligt er forsvundet ud af syne, kan en ubehagelig følelse tage over.

Så skulle man tro, at de europæiske flygtningemyndigheder har det langt værre.

Teenage-asylansøger i Sverige mistænkes for drab

Lige nu er 10.000 mindreårige flygtningebørn forsvundet ud af de europæiske flygtningemyndigheders syne, efter børnene er kommet til Europa.

- Det er ikke usandsynligt at sige, at vi ser på mere end 10.000 børn. Ikke alle bliver udnyttet kriminelt, nogle har rejst til familiemedlemmer. Vi ved bare ikke, hvor de er, hvad de laver, eller hvem de er sammen med, sagde Brian Donald, personalechef i Europol, til det britiske medie The Guardian lørdag.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Det er svært, fordi de fortæller ikke, hvor de tager hen. De tager bare af sted, siger Troels Donnerborg. (Foto: Rasmus Flindt)
- Det er svært, fordi de fortæller ikke, hvor de tager hen. De tager bare af sted, siger Troels Donnerborg. (Foto: Rasmus Flindt)
 

Børn forsvinder også i Danmark
Røde Kors giver Europol medhold i, at det er svært at sige noget om, hvor børnene er, hvad de laver, om de bliver udnyttet i en kriminel underverden som prostitueret eller bliver hjemløse.

- Det er svært, fordi de ikke fortæller, hvor de tager hen. De tager bare af sted. Normalt kommer de i store grupper. De går sammen med dem, de føler sig trygge ved. Så tager man med, hvis nogen i gruppen beslutter, at man skal forlade stedet, siger Troels Donnerborg, kommunikationsmedarbejder hos Røde Kors.

Danmark er godt rustet til at integrere flygtningene

Også i Danmark forsvinder børn, der flygter alene til Europa. Tilbage i september valgte 63 uledsagede afghanske flygtningebørn at forlade deres modtagecenter. Angiveligt for at rejse til et andet land, men modtagecenteret vidste ikke, hvor de tog hen.

- Det kan være farligt at konkludere, at alle de 10.000 børn, der flygter alene og er forsvundet, bliver udnyttet, siger Troels Donnerborg.

Røde Kors: Send flygtninge til kommuner med job

Europol specificerede over The Observer, at 1.000 børn er forsvundet i Sverige, mens fem gange så mange er blevet væk fra flygtningemyndighederne i Italien.

I 2014 underskrev uledsagede flygtninge børn 34.000 asylansøgninger i 82 forskellige lande, og her var det Tyskland og Sverige, der modtag flest ansøgninger fra netop børn, der flygter alene.

Markant flere flygtninge børn i Danmark
Der har også været en markant stigning i antallet af børn, der flygter alene og har søgt om asyl i Danmark. I 2015 er der indtil videre talt 1700 ansøgninger, mens der året var 818 og inden det 354.

Sverige vil udvise op til 80.000 afviste asylsøgere

Og Sverige modtager mange flere uledsagede flygtningebørn end Danmark. I slutningen af sidste år meddelte Migratrionsverket, der er den svenske version af Udlændingestyrelsen, at man regnede med at modtage 30.000 børn, der flygter alene i 2015.

En del af årsagen til det meget høje antal uledsagede, mindreårige flygtninge i Sverige er angiveligt, at kontrollen med deres alder har været for vag.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.