132 dræbt på 96 sekunder: Nu vender omstridt fly tilbage

Mystisk flystyrt med amerikansk Boeing-fly har skræmt flypassagerer verden over - flyselskabet tør dog ikke tage alle flyene i brug igen

Det er ikke første gang, der er tvivl om Boeings sikkerhed. I 2019 gik 737 MAX igennem et 20 åneder langt flyveforbud i USA efter flere ulykker. Det er ikke denne flymodel, der er nedstyrtet i Kina.
Foto: REUTERS/Matt Mills McKnight
Det er ikke første gang, der er tvivl om Boeings sikkerhed. I 2019 gik 737 MAX igennem et 20 åneder langt flyveforbud i USA efter flere ulykker. Det er ikke denne flymodel, der er nedstyrtet i Kina. Foto: REUTERS/Matt Mills McKnight
Følg Krig & katastrofer

132 mennesker dræbt på kun 96 sekunder i 'den dødeligste luftfartskatastrofe i Kina i 28 år'.

Sådan beskriver kinesiske myndigheder flystyrtet med et Boeing 737-800, der på mystisk vis styrtede ned i sidste måned.

Nu er det omstridte fly tilbage i luften igen hos flyselskabet China Eastern, efter de midlertidigt suspenderede brugen af deres 223 fly.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Flyets anden sorte boks blev fundet den 27. marts, men det er endnu ikke meldt ud, om årsagen er fundet ved hjælp af flyets data under flystyrtet.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Amerikanske eksperter blev fløjet ind for at hjælpe med at finde årsagen til ellers uforklarlige flystyrt, og myndighederne vil indsende en foreløbig rapport til FN's luftfartsagentur ICAO inden torsdag.

ICAO har tidligere haft et 20 måneder langt flyveforbud mod en anden model, Boeing 737 MAX, efter flere flyulykker, men der er ikke noget forbud mod den nedstyrtede 737-800-model.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Sådan så det ud, da kinesisk redningsmandskab gennemsøgte bjergsidens 20 meter dybe hul, efter Boeing-flyet styrtede med høj fart og eksploderede. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters
Sådan så det ud, da kinesisk redningsmandskab gennemsøgte bjergsidens 20 meter dybe hul, efter Boeing-flyet styrtede med høj fart og eksploderede. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Flyselskabet fortæller, at det har udført systematiske test, kontroller og verificeret luftdygtighedsdata for hvert fly, og at de vil udføre testflyvninger før de igen tages i brug til kommercielle flyvninger.

Fly med registreringsnumre tæt på ned nedstyrtede Boeing 737-800 holdes dog på jorden endnu, og flyselskabet evaluerer og tester fortsat. Det er ikke meldt ud, om planen er, at tage disse i brug igen.

Første flyvning foregik i Kina søndag mellem de sydvestlige byer Kunming og Chengdu.

Ifølge Boeings hjemmeside, er der produceret 4989 af denne model. 23 af disse har været involveret i flyulykker, viser oplysninger fra Aviation Safety Network.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+