257 mennesker mistede livet: Nu undskylder premierminister

Piloterne af et sightseeingfly fik uretmæssigt skylden for en ulykke i 1979, der kostede 257 mennesker livet

Eduardo Munoz/Ritzau Scanpix
Eduardo Munoz/Ritzau Scanpix

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, har torsdag undskyldt over for familierne til de 257 mennesker, der døde i et flystyrt på Mount Erebus den 29. november 1979.

Ulykken skete, da et sightseeingfly fra Air New Zealand fløj ind i Mount Erebus - en 3794 meter høj vulkan - på Ross Island i Antarktis.

Jacinda Ardern undskylder for den daværende regerings håndtering af ulykken i Antarktis for 40 år siden.

- Efter 40 år - på vegne af den nuværende regering - er tiden inde til at undskylde for de handlinger, der blev begået af et luftfartsselskab, der var statsligt ejet. Disse handlinger forårsagede i sidste ende tabet af flyet og tabet af dem, I elskede, siger Ardern ved en mindehøjtidelighed i Auckland.

Her er også bestyrelsesformand for Air New Zealand Therese Walsh til stede.

- Jeg undskylder på vegne af flyselskabet for den måde, hvorpå familierne til de, der mistede livet på Mount Erebus, blev behandlet i kølvandet af ulykken, siger hun.

I en indledende rapport fik flyets piloter skylden for ulykken. Men i 1981 fandt en kommissionsundersøgelse, at hovedårsagen til ulykken var flyselskabets omprogrammering af flyets navigationssystem, hvilket det ikke havde underrettet besætningen om.

- Piloterne var ikke ansvarlige for denne tragedie, siger Jacinda Ardern.

- Men disse konklusioner blev ikke accepteret af vores regering dengang. Det var forkert. Det forårsagede traumer oven i sorgen.

Det er første gang, at den newzealandske regering og Air New Zealand har undskyldt over for de efterladte.