30 millioner kroner skal hjælpe ofre for tsunami i Grønland

Danske støttekroner til boliger og hjælp til at skabe nye tilværelser er på vej til Grønland efter tsunami

VIDEOGRAB/PRIVATFOTO
VIDEOGRAB/PRIVATFOTO

Regeringen vil støtte Grønlands selvstyre med 30 millioner kroner til nye boliger og hjælp til de ramte efter tsunamien 17. juni. Det oplyser Statsministeriet.

- Vi står sammen i rigsfællesskabet. Derfor har jeg også fulgt indsatsen efter naturkatastrofen tæt, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en pressemeddelelse.

- Jeg håber, at statens bidrag kan hjælpe de berørte borgere i Grønland med at få genskabt trygge rammer og komme videre i deres liv efter den tragiske katastrofe.

Det var et stort jordskred, der 17. juni forårsagede en voldsom tsunami. Den kostede både menneskeliv og ødelagde boliger, erhvervsgrundlag og tilhørssted for de fleste borgere i bygderne Nuugaatsiaq og Illorsuit.

Danske og grønlandske myndigheder samarbejder om beredskabsindsatsen. Grønlands selvstyre har reserveret 70 millioner kroner til udgifter til genhusning af de berørte borgere.

De 30 millioner kroner, som regeringen vil søge Folketingets tilslutning til at støtte Grønlands med, skal sikre nye boliger og hjælp til at skabe en ny tilværelse for de berørte.

Derudover har det grønlandske selvstyre et ønske om at undersøge risikoen for alvorlige fjeldskred nærmere. Regeringen afsætter ti millioner kroner til undersøgelsen.

- Forsvaret, politiet og GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, red.) har sammen med de grønlandske myndigheder ydet en ekstraordinær indsats, som jeg har den allerstørste respekt for.

- Kim Kielsen (Grønlands landsstyreformand, red.) har over for mig udtrykt, at han deler min anerkendelse af danske myndigheders indsats i forbindelse med naturkatastrofen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han oplyser, at beredskabsindsatsen fortsætter, så længe der er behov og ønske om det.

OVERBLIK: Naturkatastrofe ramte to bygder i Grønland

Et hold eksperter fra Beredskabsstyrelsen har efter anmodning fra Grønlands selvstyre hjulpet med at sikre bygninger i to tsunamiramte bygder. Arbejdet er nu slut, oplyser styrelsen.

Her kan du læse om hændelsen:

* Lørdag 17. juni klokken 21.40 skred en fjeldside på omtrent 1100 gange 300 meter i Karratfjorden nord for Uummannaq.

* Stenskreddet sendte en flodbølge ned gennem fjordsystemet på den grønlandske vestkyst.

* Hårdest gik det ud over bygden Nuugaatsiaq 30 kilometer borte, hvor der er registreret godt 100 indbyggere.

* Otte minutter efter skreddet blev 11 huse trukket ud i fjorden. I et af dem røg fire personer tilsyneladende med. De savnes fortsat og formodes at være omkommet.

* De øvrige indbyggere blev evakueret til Uummannaq med helikopter.

* Det gigantiske skred fremkaldte ifølge amerikanske forskere en tsunami med bølger op til 90 meter på den side af fjorden, hvor skreddet skete. Direkte på den anden side nåede bølgerne op på 50 meter.

* Bygderne Nuugaatsiaq og Illorsuit er fortsat rømmet, da et nyt fjeldskred kan medføre risiko for ny oversvømmelse.

* Grønlands selvstyre har reserveret 70 millioner kroner til udgifter til genhusning af de berørte borgere.

* Ni specialister fra Beredskabsstyrelsen har sammen med mandskab fra Arktisk Kommando og Qaasuitsup Kommunale Redningsberedskab arbejdet med at sikre de tilbageværende bygninger i området.

* 14. august foreslår regeringen at støtte Grønlands selvstyre med 30 millioner kroner. Pengene skal gå til nye boliger og hjælp til de ramte efter tsunamien.

Kilder: Ritzau, Arktisk Kommando, Sermitsiaq/AG, Georgia Tech (Georgia Institute of Technology), Grønlands selvstyre og Statsministeriet.