38 unge piger dræbt: Ville vinde enevældig konges gunst

Adskillige piger meldes dræbt i Swaziland. De var på vej til skønhedskonkurrence for at bejle til kongen

38 unge piger mistede livet i en lastbilulykke i Swaziland, da de var på vej for at vinde Kong Mswati III's gunst. (Foto: AP)
38 unge piger mistede livet i en lastbilulykke i Swaziland, da de var på vej for at vinde Kong Mswati III's gunst. (Foto: AP)

I en tragisk trafikulykke i Swaziland er 38 piger omkommet og mindst 20 andre kommet alvorligt til skade.

Pigerne var på vej til en traditionel ceremoni, hvor kong Mswati III kan vælge en ny kone, beretter prodemokratiske aktivister i landet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ulykken skete sent fredag, da den åbne lastbil, som pigerne sad i, kørte ind i en bil på en vej mellem det lille kongeriges to hovedbyer, Mbabane og Manzini.

- I alt 38 unge piger er blevet erklæret døde, og flere end 20 andre er kommet alvorligt til skade, fortæller Lucky Lukhele, talsmand for Swaziland Solidarity Network, der kæmper for demokrati i landet.

- Pigerne sad i en åben lastbil, der ramte en bil, som holdt stille på vejen, siger Lukhele til AFP.

Den traditionelle ceremoni, der hedder Reed Dance, er en slags skønhedskonkurrence, som tiltrækker titusindvis af unge jomfruer, der skal danse foran den polygame konge, som kan vælge en af dem som sin nye kone.

Reed Dance afholdes mandag.

Kong Mswati, Afrikas sidste enevældige monark, valgte sin 14. kone ved samme arrangement i 2013.

Han kalder nyheden om pigernes død for "en national tragedie".

- Jeg vil gerne forsikre forældrene, der har mistet deres nærmeste, om, at nationen vil støtte dem igennem denne svære tid, siger Mswati.

Politiet bekræfter, at der har været "dødsfald", men ønsker ikke at præcisere, hvor mange der er døde.

Lokale medier har forskellige dødstal - eksempelvis skriver regeringsavisen The Observer, at flere hundrede er kommet til skade, mens Swazi News rapporterer om syv dræbte.

Medier har ifølge en journalist på stedet ikke fået lov til at tage billeder på ulykkesstedet, og tv-stationer har ikke berettet om ulykken.