80 bjergbestigere frygtes omkommet i laviner på Mount Everest

Jordskælv i Nepal udløste en serie af laviner på Mount Everest

Carsten Lillelund Pedersen måtte søge ly bag dette stenalter, da en lavine ramte base camp på Mount Everest under jordskælvet lørdag. (Foto: Privatfoto.)
Carsten Lillelund Pedersen måtte søge ly bag dette stenalter, da en lavine ramte base camp på Mount Everest under jordskælvet lørdag. (Foto: Privatfoto.)

Bjergbestigningsguider på Mount Everest frygter, at op mod 80 bjergbestigere kan være blevet dræbt i laviner, der opstod som følge af jordskælvet i Nepal lørdag morgen dansk tid.

Det siger den svenske bjergbestiger Robin Trygg til det svenske nyhedsbureau TT. Det nepalesiske turistministerium bekræftede lørdag eftermiddag at mindst otte bjergbestigere var døde under jordskælvet, som ifølge USA's Geologiske Overvågning, USGS, blev målt til 7,9 på Richterskalaen.

Ubekræftede kilder rapporterer på Twitter, at camp 1 i 5.900 meters højde og camp 2 i 6.500 meters højde på Mount Everest blev skyllet væk af laviner.

Bjergbestigere flygter nu ned ad bjerget for at komme i sikkerhed, fortæller danskeren Carsten Lillelund Pedersen, som Ekstra Bladet har været i kontakt med. Han var selv tæt på at blive fanget i en lavine lørdag morgen.

- Der er en lind strøm af folk som flygter base camp i håb om mere sikkerhed længere ned ad bjerget, skrev han i et opslag på sin Facebook side lørdag eftermiddag.


På de sociale medier kan man nu se flere videoer af jordskælvet. Billederne her er fra Kathmandu

Bjergbestigere kan være omkommet i deres telte
Bjergbestigere hører ofte laviner på vej op ad Mount Everest, men lørdag hørtes der laviner overalt, fortæller han.

Spisestedet i base camp er blevet omdannet til en slags midlertidigt hospital, hvor de sårede kan få behandling af campens leder, som er læge, fortæller Carsten Lillelund Pedersen.

- Vi er begyndt at modtage de sårede. Den hårdest sårede havde mange knoglebrud. Han blev blæst væk af lavinen og brækkede begge ben, fortæller Carsten Lillelund Pedersen på Facebook.

- I lejrene tættere på, hvor lavinen ramte, mener vores sherpas, at mange måske er blevet begravet i deres telte, siger han.

Han fortæller, hvordan de andre bjergbestigere hjalp med at bære de sårede gennem sneen.

Det er svært for hjælp at nå frem, fordi det stadig sner og lavinerne gør det umuligt at se på afstand.

Var selv tæt på at blive fanget i lavine
Carsten Lillelund Pedersen og hans klatremakker, belgiske Jelle Veyt, undslap med nød og næppe selv at blive fanget i lavinen lørdag morgen dansk tid.

De to var i gang med at akklimatisere sig på Mount Everest. De var på vej ned fra camp 1 i ca. 5.900 meters højde og var lige kommet igennem den farlige isdækkede strækning Khumbu Icefall i nærheden af base camp i ca. 5.300 meters højde, da jorden begyndte at ryste.

- Vi kunne mærke jorden ryste meget, og så kom der en kæmpe lavine ned over base camp, så Jelle og jeg måtte løbe for livet.

- Vi løb for livet for at prøve at løbe fra lavinen, men vi nåede det ikke, fortæller Carsten Lillelund Pedersen i et opslag på Facebook.

Da lavinen ramte, var Carsten Lillelund Pedersen nødt til at søge i læ bag en slags sten-alter på vej ned til teltene.

- Jeg kunne intet se, og det var svært at trække vejret, fortæller han i et opslag på Facebook.

Havde det taget de to bjergbestigere bare 10 minutter mere at komme ned fra camp 1, var de blevet begravet i sne, skriver han i en email til Ekstra Bladet.

Se også: Måtte løbe for livet: Dansker fanget i jordskælv på Mount Everest

Politi: Mindst 688 omkommet
Kort efter middag lørdag dansk tid ramte et efterskælv, der udløste endnu en lavine, fortæller Carsten Lillelund Pedersen.

Nepalesisk politi oplyser til flere medier, at mindst 688 mennesker har mistet livet under jordskælvet, der især er gået hårdt ud over Nepals hovedstad, Kathmandu. Tallet forventes at stige.

1 af 3 Spisestedet i base camp på Mount Everest er blevet omdannet til en slags midlertidigt hospital, hvor sårede i laviner under jordskælvet kan få behandling af campens leder, som er læge. (Privatfoto: Carsten Lillelund Pedersen.)
2 af 3 
3 af 3 Carsten Lillelund Pedersen måtte søge ly bag dette stenalter, da en lavine ramte base camp på Mount Everest under jordskælvet lørdag. (Foto: Privatfoto.)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen