Århundredes orkan destruerede naturen: Flere øer har skiftet farve

NASA afslører nye billeder over Irmas vilde ødelæggelser

Irma har ødelagt meget af naturen på de Caribiske øer, som står øde tilbage. Se før/efter-billederne længere nede. (Optagelser: AP)

Den drabelige orkan Irma ødelagde ikke bare familiers hjem eg ejendele men efterlod også flere caribiske øer med en helt nye farve.

Specielt de amerikanske Jomfruøer blev hårdt ramt af den aggressive orkan, som efterlod dem med tydelige mærker.

En af NASA's satellitter har fanget de bemærkelsesværdige ødelæggelser, som de nu har offentliggjort på før og efter billeder.

Her ser man tydeligt, hvordan øerne var grønne og frodige før stormen. Og nu er brune og livløse.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Irma passerede de nordlige Jomfruøer om eftermiddagen den 6. september. På det tidspunkt vurderede vejrstationerne orkanen til at være i kategori fem, med en maksimale vindstyrke på omkring 295 kilometer i timen.

Det havde ødelæggende konsekvenser for naturen, hvorfor den nu ligger ødet tilbage.

Enten er naturen forsvundet på grund af vindens kraftige stød. Ellers er det saltvandet, som har misfarvet og tørret bladende på træerne.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Et nærbillede af Virgin Gorda viser tydeligt, hvordan vegetationen er lagt ødet hen efter stormen.

Billederne blev taget den 25. august, næsten to uger før stormen ramte, og den 10. september, få dage efter den passerede.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Paradis-øen Barbuda blev også hårdt ramt af Irma, hvorimod nabo-øen Antigua står næsten er uberørt.

Det skyldes, at stormens centrum gik mod nord, hvorfor øen ikke blev ramt betydeligt.

Alle indbyggere er udryddet
Barbuda derimod har lidt under så store skader, at de for første gang i 300 år ikke længere har indbyggere på øen, skriver Independent.

Flere personer omkom i stormen og omkring 95 procent af øens huse blev ødelagte.

- For første gang i 300 år, er der ikke en eneste levende person på øen Barbuda. Alle er udryddet, siger Ronald Sanders, Antigua og Barbudas ambassadør til mediet.

Overblik over Irmas hærgen

Irma gik første gang i land den 6. september, hvor orkanen ramte øen Barbuda som en kategori 5-orkan med en vindstyrke på op til 295 kilometer i timen.

Senere ramte den blandt andet øerne St. Martin, St. Barts og Anguilla, De Britiske Jomfruøer, Puerto Rico, Den Dominikanske Republik, De Amerikanske Jomfruøer (det tidligere Dansk Vestindien, red), Haiti og Cuba.

To af de hårdest ramte øer er St. Martin og Barbuda. De blev stort set lagt i ruiner og en stor del af indbyggerne har mistet deres hjem.

I Cuba, hvor Irma ramte fredag, blev flere end en million mennesker evakueret, inden stormens ankomst.

Søndag ramte Irma Florida som en kategori 4-orkan. Flere end seks millioner mennesker blev bedt om at forlade deres hjem i delstaten.

Søndag aften stod flere end fire millioner hjem og virksomheder uden strøm.

I USA er der blevet erklæret undtagelsestilstand i Georgia, South Carolina, Virginia og Florida.

Tilsammen kan de økonomiske omkostninger efter Irma og orkanen Harvey, der i august raserede Texas, nå 290 milliarder dollar. Det svarer til 1,5 procent af USA's bpn.

Mindst 30 mennesker har mistet livet på grund af orkanen Irma. Tre personer har indtil videre mistet livet i Florida, mens mindst 27 mennesker et omkommet i Caribien.

International Røde Kors har oplyst, at 1,2 millioner mennesker er blevet berørt af orkanen. Det kan stige til 26 millioner ifølge organisationen.

Med vindhastigheder på op mod 300 kilometer i timen er Irma en af de stærkeste storme nogensinde registreret i Atlanterhavet.

Orkanen begyndte som en kategori 5-orkan og er løbende blevet nedgraderet. Mandag formiddag dansk tid er den en kategori 1. I løbet af mandag forventes den at svækkes yderligere til en tropisk storm.

Kilder: AFP, BBC, Reuters, AP, CNN, The Guardian, National Hurricane Center.