Afghanistan bekræfter: Stor by falder i Talibans hænder

To år efter tyske soldater forlod provinshovedstaden Kunduz, er byen faldet til oprørsgruppen Taliban

Afghanistans femtestørste by, Kunduz, er erobret af oprørsbevægelsen Taliban, bekræfter landets regering.

Kunduz "er ulykkeligvis faldet til Taliban", siger en talsmand for det afghanske indenrigsministerium, Sedik Sedikki, til nyhedsbureauet dpa.

Oprørsbevægelsen erklærer byen for erobret på det sociale medie Twitter:

- Efter at have taget kontrol over politiets hovedkvarter og guvernørens kontor i Kunduz faldt hele provinsen i vore hænder, og vore soldater rykker nu frem mod lufthavnen, siger Zabihullah Mujahid.

Tyske soldater, som var del af den internationale Isaf-styrke, overlod en militærbase i Kunduz til lokale styrker i oktober 2013.

Den islamistiske bevægelse vandt mandag kontrol over det meste af provinshovedstaden, der ligger i den nordlige del af Afghanistan.

- Taliban har hejst sit flag over den centrale og vigtigste plads i Kunduz, sagde et øjenvidne til Reuters tidligere mandag.

Hundredvis af talibanere deltog i angrebet, som førte til en belejring af en del af byen.

Byen er den femtestørste i Afghanistan og centrum i en af landets rigeste provinser, der anses for at være strategisk vigtig.

Mandag har Taliban desuden stormet et fængsel i provinshovedstaden. Flere hundrede indsatte er sluppet ud.

Taliban har optrappet en sommeroffensiv, selv om bevægelsen er splittet af en strid om, hvem der skal være leder efter Mullah Omar, der blev erklæret død i juli i år.

Taliban kæmper for at genetablere det islamistiske styre, som var i Afghanistan forud for den USA-ledede invasion i 2001, hvor talibanerne i Kabul beskyttede al-Qaedas daværende leder, Osama bin Laden, efter terrorangrebene i USA 11. september samme år.