Afghansk leder skitserer plan for fredsproces med Taliban

Det er meget væsentligt, at der kommer gang i fredsproces, siger udenrigsminister Samuelsen om initiativet

Følg Krig & katastrofer

Afghanistans præsident har onsdag på en FN-konference om Afghanistan præsenteret en plan for fredsforhandlinger med Taliban.

Han har sammensat et hold på 12 personer, der skal forhandle med den islamistiske gruppe. Taliban deltager ikke på den internationale konference i Genève.

- Vi søger en fredsaftale, hvor afghansk Taliban kan blive inkluderet i et demokratisk og inklusivt samfund, siger præsident Ashraf Ghani.

Det er et positivt skridt, mener udenrigsminister Anders Samuelsen, som deltager på mødet i Schweiz.

- Vi synes, at det er rigtig, rigtig væsentligt, at der kommer gang i en fredsproces ledet af Afghanistan, for uden den kommer der ikke stabilitet i Afghanistan, siger Samuelsen.

Ghani mener, at processen vil blive langvarig. Han spår, at der vil gå fem år, før man når til enighed og får implementeret en eventuel fredsaftale.

En af flere betingelser fra den afghanske præsident er, at en fredsaftale sikrer kvinders rettigheder.

Initiativet sker parallelt med USA's bestræbelser på at indgå en aftale med Taliban. USA har fortsat tusindvis af soldater i landet.

- Jeg er forsigtig optimist, efter det jeg har hørt i dag. En fredsproces tager selvfølgelig tid. Men Danmark støtter klart op om processen.

- En forhandlet fredsløsning med Taliban skal tage højde for, at de fremskridt, som er sket på afghanernes fundamentale rettigheder siden 2001, ikke rulles tilbage, siger Samuelsen.

Danmark støtter på konferencen ifølge udenrigsministeren et FN-initiativ til at sikre fredsforhandlinger på lokalt og regionalt plan i landet med 2,2 millioner kroner.

Mens konferencen står på i Genève, er der meldinger fra Afghanistan om, at Kabul igen er blevet rystet af et selvmordsangreb. 30 civile har ifølge afghanske myndigheder mistet livet.

Første halvår i 2018 har været det blodigste for civile i ti år.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind