Annonce:
Annonce:

Afghansk præsident forlader landet midt under Taliban-belejring

Taliban er nu den reelle magthaver i Afghanistan, efter det har taget kvælertag på hovedstaden Kabul

Indbyggere i Kabul sætter ord på Talibans indrykning i byen.
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, har forladt landet og er rejst til nabolandet Tadsjikistan.

Det oplyser en højt placeret embedsmand i det afghanske indenrigsministerium søndag eftermiddag dansk tid.

Præsidenten er tilsyneladende flygtet.

- Den tidligere afghanske præsident har forladt nationen, skriver Abdullah Abdullah, der leder fredsforhandlinger med Taliban og er en mangeårig rival til Ghani.

Ghani har hele søndagen været under voldsomt pres. Fra morgenstunden omringede Taliban byen og står på spring til at indtage den afghanske hovedstad.

Taliban har nu den reelle magt i Afghanistan, og der bliver ikke udpeget nogen ny leder for landet, medmindre Taliban er enig.

Alt imens er en omfattende evakuering i gang af de ansatte på de vestlige ambassader, herunder den danske.

Butikker og markeder er lukket i Kabul, og folk siger til BBC, at de 'aldrig har været så ængstelige før'.

Annonce:

Præsident Ashraf Ghani sad ifølge Reuters ved middagstid søndag i forhandlinger med USA's udsending i Afghanistan, Zalmay Khalilzad, og andre ledende folk i Nato om situationen. Men mere er der ikke sluppet ud om det møde.

Selv om svært bevæbnede Taliban-krigere står opmarcheret ved portene til Kabul, så er der ikke meldt om alvorlige konfrontationer. Hverken med de vestlige soldater, der er sendt til byen for at bistå evakueringen af ansatte på ambassader, eller afghanske regeringssoldater.

Taliban har givet de islamistiske oprørere ordre til ikke at trænge ind i Kabul, men i stedet gøre holdt ved indfaldsvejene til den afghanske hovedstad. Detskrev en talsmand for Taliban lidt tidligere på dagen på Twitter ifølge AFP.

- Det Islamiske Emirat giver ordre til alle dets styrker om at gøre holdt ved indfaldsvejene til Kabul og ikke gøre forsøg på at trænge ind i byen, lød tweetet.

Annonce:

Men nogle lokale beboere sagde til AFP, at de allerede havde set Taliban-folk på fredelig vis bevæge sig ind i Kabuls forstæder. De har ifølge Taliban fået besked om ikke at fejre sejren med skyderi i luften. Det må vente.

De ansatte på den danske ambassade i byen er i løbet af natten blevet kørt til en lufthavn i Kabul for at blive fløjet ud, oplyser Udenrigsministeriet. Det er formentlig Hamid Karzai International Airport tæt på byen, hvor flere tusinde amerikanske soldater har taget ophold for at bistå evakueringen.

Den anden store lufthavn ved Kabul, Bagram, er ifølge Taliban søndag kommet under kontrol af oprørerne, rapporterer BBC.

Helikoptere er lettet fra den amerikanske ambassade med ansatte.

Natten til søndag gav præsident Joe Biden ordre til at sende ekstra 1000 amerikanske soldater til Kabul, så i alt 5000 soldater skal bistå med at evakuere USA's ambassade. Han sagde samtidig advarende:

Annonce:

- Enhver handling fra deres (Talibans red.) side på landjorden i Afghanistan, som bringer amerikanske ansatte og vores mission i fare, vil blive mødt med et hurtigt og kraftigt militært svar fra USA./ritzau/

OVERBLIK: Det er der sket i Afghanistan søndag

Søndag morgen dansk tid meddelte det afghanske indenrigsministerium, at Taliban var begyndt at trænge ind i Afghanistans hovedstad, Kabul.

På kort tid har Taliban vundet stærkt frem i Afghanistan. Det er sket, efter at USA–koalitionen, som Danmark har været del af, har trukket sig tilbage.

Få et overblik over, hvad der indtil videre er sket søndag her:

* Omkring 9.30 søndag morgen dansk tid kommer melding om, at Taliban er ved at trænge ind i Kabul fra alle sider.

* Det danske udenrigsministerium udsender en pressemeddelelse, hvor det oplyser, at udsendte på den danske ambassade i Kabul natten til søndag er evakueret til Kabuls lufthavn. Det blev fredag oplyst, at ambassaden lukker midlertidigt.

* En talsmand for Taliban oplyser, at Taliban-krigere er blevet bedt om at vente ved indfaldsvejene til Kabul. Men der er samtidig meldinger om, at oprørere fredeligt har bevæget sig ind i nogle ydre forstæder til byen.

* Ifølge den afghanske præsident, Ashraf Ghanis, kontor er der hørt skud flere steder i Kabul, men afghanske sikkerhedsstyrker har situationen under kontrol.

* En Taliban – talsmand udtaler, at bevægelsen er i forhandlinger med den afghanske regering for at få 'en fredelig overgivelse' af Kabul.

* Den afghanske præsident Ashraf Ghani afholder krisemøde med USA's særlige udsending Khalilzad og topembedsmænd fra Nato.

* Mens flere lande evakuerer ansatte fra ambassader – herunder Danmark, Storbritannien og USA – melder Rusland, at landet ikke vil evakuere.

* Der vil finde en fredelig overdragelse af magten i Afghanistan til en overgangsregering sted. Det oplyser den fungerende afghanske indenrigsminister. Kabul vil ikke blive angrebet, lyder det videre.

* Den afghanske præsident, Ashraf Ghani, beder sikkerhedsstyrker om at bevare sikkerheden i Kabul, efter at Taliban har sat deres fremtog på pause i udkanten af byen.

* En afghansk forhandler oplyser, at en delegation fra Afghanistans regering vil rejse til Qatar søndag for at mødes med Taliban. En kilde fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at de skal diskutere en overdragelse af magten.

* Nato oplyser, at de vil bevare deres diplomatiske tilstedeværelse i Kabul, og at de hjælper med at opretholde driften af hovedstadens lufthavn.

* Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, har forladt landet og er rejst til nabolandet Tadsjikistan, oplyser det afghanske indenrigsministerium cirka 15.40 dansk tid.

* 17.40 dansk tid siger Taliban-hærførere, at Taliban har taget kontrol over det afghanske præsidentpalads. Det skriver Reuters.

* Den amerikanske ambassade i Kabul oplyser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at der er meldinger om, at lufthavnen i Kabul er under beskydning. Amerikanske borgere bliver bedt om at tage dækning.

* Diplomater oplyser søndag aften, at FN's Sikkerhedsråd mandag morgen vil mødes og drøfte situationen i Afghanistan. Det skriver Reuters.

* Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, forlod landet for at undgå blodsudgydelser, skriver han i en Facebook-opdatering 20.30 dansk tid.

* Den britiske premierminister, Boris Johnson, opfordrer til en samlet reaktion fra Vesten og andre lande igennem for eksempel FN eller militæralliancen Nato.

- Vi ønsker ikke, at nogen bilateralt anerkender Taliban, siger Boris Johnson.

Kilder: Reuters og AFP.

OVERBLIK: Sådan er Taliban stormet frem i Afghanistan

Oprørere fra Taliban er søndag trængt ind i dele af Afghanistans hovedstad, Kabul, og forhandler med den afghanske regering om en overdragelse af magten.

Her kan du læse, hvordan den islamistiske militante bevægelse på kort tid er stormet frem og har taget kontrol med store dele af landet.

* 14. april 2021: Præsident Joe Biden oplyser, at USA vil trække sine soldater ud af Afghanistan senest 11. september 2021.

* 4. maj: Taliban lancerer en stor offensiv mod regeringsstyrker i landets sydlige Helmand-provins.

* 22. juni: De sidste danske soldater forlader Afghanistan.

* 2. juli: Amerikanske tropper trækker sig fra militærbasen Bagram en times kørsel fra Kabul.

* 21. juli: Ifølge en amerikansk general kontrollerer Taliban nu cirka halvdelen af landets distrikter.

* 6. august: Taliban overtager kontrollen med provinshovedstaden Zaranj i det sydlige Afghanistan. I dagene herefter følger flere provinser, blandt andet Kunduz i den nordlige del af landet.

* 13. august: Taliban tager kontrol med yderligere fire provinshovedstæder, herunder Kandahar, der er landets næststørste by. Også den strategisk vigtige by Herat kontrolleres nu af Taliban.

* 14. august: Byen Mazar-i-Sharif i det nordlige Afghanistan falder i hænderne på Taleban.

* 15. august: Afghanistans femtestørste by, Jalalabad, kontrolleres nu af Taliban. Samtidig oplyser det afghanske indenrigsministerium, at Taliban er begyndt at trænge ind i Kabul fra alle sider.

Kilder: Reuters, Ritzau.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: