Alt vel i Nordkorea: Formand Kim hyldet igen-igen

Tredje generation af Nordkoreas Kim-dynasti er formelt blevet udpeget til Arbejderpartiets formand

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP

Det går i den grad ganske forrygende for Nordkoreas leder Kim Jong-Uns' karriere.

Mandag blev han valgt til formand for Arbejderpartiet på fjerdedagen af partiets kongres i hovedstaden Pyongyang.

Udnævnelsen af Kim Jong-un til partiformand ses som en regulær kroning af den unge leder, der reelt overtog styringen af Nordkorea efter sin fars død i 2011.

Resultatet af valget har dog næppe overrasket nogen som helst i Nordkorea eller resten af verden.

Kina har omgående sendt om end ikke en buket blomster til det nordkoreanske overhoved, men så dog glødende lykønskninger over valget.

Lykønskningen fra Beijing er sendt på vegne af kommunistpartiets centralkomité, lyder det.

Kina er Nordkoreas nærmeste - og måske også eneste - tilbageværende allierede, efter at regimet i Nordkorea på ny er begyndt at rasle med atomsablen og sende missiler i havet.

I januar foretog landet sin fjerde atomprøvesprængning siden 2006, og det har fået det internationale samfund med FN i spidsen til at stramme sanktionsskruen yderligere.

I brevet fra Xi Jinping kalder Kinas førstemand forholdet til Nordkorea for et "uvurderligt aktiv", lyder det fra KCNA.

Men på trods af de flotte ord er forholdet mellem Kina og Nordkorea mere anstrengt end længe. Det kom blandt andet til udtryk ved, at Kina for nylig bakkede op om den seneste runde FN-sanktioner mod Nordkorea.

Mandag var sidste dag af Arbejderpartiets kongres - den første i 36 år. Tirsdag er fejringen af en succesfuld kongres og Kim Jong-uns nye titel så begyndt i Pyongyang.

Ifølge AFP deltog flere hundredetusinde nordkoreanere i en gigantisk parade overværet af den nye partiformand. De bar på lyserøde blomsterbuketter, hvilket omdannede pladsen til et bølgende blomsterhav.

Statschefen, den 88-årige Kim Yong-nam, talte til folkemængden.

- Valget (af Kim Jong-un, red.) viser, at militæret og folket nærer absolut tillid til den store leder Kim Jong-un, sagde Kim Yong-nam, der er tidligere udenrigsminister.