Amerikansk rapport offentliggjort: Kronprins beordrede drab på Khashoggi

Længe ventet rapport fra USA udpeger Saudi-Arabiens kronprins som bagmand for drabet på journalist

Sidste gang Khashoggi blev set i live, var da han gik ind på det saudiske konsulat i Istanbul.
Følg Krig & katastrofer

En amerikansk rapport om drabet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi er fredag aften dansk tid blevet offentliggjort.

Her fremgår det, at drabet efter USA's opfattelse blev beordret af den magtfulde saudiarabiske kronprins, Muhammad bin Salman.

Konklusionen i rapporten er ikke overraskende, men alligevel har offentliggørelsen af rapporten været ventet længe, da den på opsigtsvækkende vis direkte peger på kronprinsen som bagmanden for det bestialske drab, der fandt sted 2. oktober 2018 på det saudiarabiske konsulat i Tyrkiet.

Rapporten er blevet offentliggjort til offentligheden af NSA's direktør, Avril Haines. Rapporten blev færdiggjort 11. februar, men en række elementer af rapporten er siden blevet anonymiseret inden offentliggørelsen.

Ville ikke ske uden godkendelse
Rapporten konkluderer, at kronprins bin Salman 'godkendte en aktion i Tyrkiet, som gik ud på at tilfangetage eller dræbe den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi'.

Konklusionen er baseret på kronprinsens kontrol over beslutningerne i Saudi-Arabien, den direkte involvering af en nøglerådgiver, samt at flere medlemmer af kronprinsens personlige beskyttelseshold deltog i aktionen. Derudover er konklusionen baseret på kronprinsens opbakning til at bruge voldelige tiltag for at lukke munden på kritikere i udlandet, heriblandt Khashoggi.

Kronprins sagsøgt for drab

Ifølge rapporten er det på grund af kronprinsens magt over landets sikkerheds- og efterretningsorganisationer 'højst usandsynligt', at en sådan opgave ville være blevet udført, uden at kronprinsen selv havde godkendt den.

Den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi blev 59 år. Arkivfoto: Hasan Jamali/AP/Ritzau Scanpix
Den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi blev 59 år. Arkivfoto: Hasan Jamali/AP/Ritzau Scanpix
 

Trump afviste
Foruden at navngive Muhammad bin Salman som bagmand for drabet, opridses navnene på i alt 21 personer, som menes at have været involveret i drabet.

'Vi ved ikke, hvorvidt disse personer på forhånd vidste, at aktionen ville resultere i Khashoggis død,' lyder det i rapporten.

Fem personer undgår dødsstraf i sag om drab på saudisk journalist

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump havde afvist, at rapportens konklusioner ville blive offentliggjort, men den nuværende præsident, Joe Biden, havde derimod i sinde at offentliggøre den, hvilket altså er sket nu.

Jamal Khashoggi havde blandt andet arbejdet for den amerikanske avis Washington Post, og han var kendt kritiker af regimet i Saudi-Arabien. Han havde besøgt det saudiske konsulat i Istanbul for at få nogle papirer i forbindelse med et forestående bryllup, men han forlod aldrig konsulatet igen i live.

Overblik: Drabet på Jamal Khashoggi

* 2. oktober 2018: Khashoggi går ind på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske storby Istanbul. Her skulle han hente nogle papirer i forbindelse med et ægteskab, han var ved at indgå.

Hans tyrkiske forlovede venter udenfor, men Khashoggi kommer ikke ud igen, viser overvågningsvideoer.

* 7. oktober 2018: Medier rapporterer, at Khashoggi blev kvalt, skåret i mindre stykker, fjernet i kasser og fløjet ud af landet. En af de mistænkte identificeres som en af den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salmans, nærmeste.

Saudi-Arabien afviser, at Khashoggi skulle være blevet dræbt og hævder, at han har forladt konsulatet. Siden erkender saudiaraberne, at Khashoggi er blevet dræbt.

* 23. oktober 2018: Den tyrkiske præsident Erdogan udtaler, at drabet blev begået af en gruppe på 15 personer, som kom fra Saudi-Arabien.

* 16. november 2018: Den amerikanske efterretningstjeneste CIA konkluderer, at kronprinsen var involveret.

* 3. januar 2019: I Saudi-Arabien begynder retssag mod 11 personer, hvor den saudiarabiske statsanklager kræver dødsstraf til fem af dem.

* 19. juni 2019: En FN-efterforskning indikerer, at Mohammed bin Salman og andre højtstående personer beordrede drabet på Khashoggi.

* 29. september 2019: I et interview med den amerikanske tv-station CBS gentager Mohammed bin Salman, at han ikke beordrede drabet. Han påtager sig dog det fulde ansvar, 'eftersom drabet blev begået af personer, der arbejdede for den saudiarabiske regering'.

* 23. december 2019: Den offentlige anklager i Saudi-Arabien oplyser, at fem personer er dømt til døden for drabet. Yderligere tre personer bliver idømt i alt 24 års fængsel.

* 25. marts 2020: Tyrkiet rejser tiltale mod 20 saudiarabere i sagen.

* 7. september 2020: Otte personer idømmes mellem syv og 20 års fængsel for mordet på Khashoggi. Fem personer får altså nedsat deres straf fra dødsstraf til 20 års fængsel.

Kilde: AFP, Reuters

/ritzau/

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind