Amerikanske og iranske krigsskibe på kollisionskurs

To krigsskibe - et fra Iran og et fra USA - krydsede hinanden med mindre en 100 meter mellem dem

USS Firebolt, der her ses efter en redningsaktion i Adenbugten, hvor et skib kæntrede, var i søndags på kollisionskurs med et iransk skib. Foto: Det amerikanske forsvarsministerium
USS Firebolt, der her ses efter en redningsaktion i Adenbugten, hvor et skib kæntrede, var i søndags på kollisionskurs med et iransk skib. Foto: Det amerikanske forsvarsministerium

Amerikanske og iranske krigsskibe var i weekend uhyggeligt tæt på at kollidere.

Det amerikanske patruljeskib USS Firebolt sejler for tiden rundt i Den Persiske Golf, som en del af den amerikanske flådes tilstedeværelse i Det Indiske Ocean.

Ifølge det amerikanske forsvar befandt USS Firebolt sig i midten af Den Persiske Golf - et område, der er internationalt farvand - da syv skibe fra den iranske flåde nærmede sig skibet.

De iranske skibes våben var ifølge Navy Times bemandede, men dog ikke rettet mod det amerikanske skib.

Tre af de iranske skibe lagde sig omkring 500 meter fra det amerikanske skib, hvor de lå i omkring otte minutter, hvorefter de forlod området.

Ingen radiokontakt
Herefter var der fire iranske skibe tilbage i nærheden af USS Firebolt. Et af dem sejlede direkte ind foran det amerikanske flådefartøj og stoppede op, sådan at der ville ske en kollision mellem de to skibe, hvis et af dem ikke gjorde noget.

- Firebolt manøvrede uden om og passerede FIAC'en (fast inshore attack craft, red.) med en afstand på under 100 meter, inden det forlod området, lyder det fra en talsmand for den amerikanske flåde.

Besætningen på det amerikanske skib Firebolt prøvede tre gange at komme i kontakt med de iranske skibe over radioen, men uden held.

Havde USA og Iran haft et diplomatisk forhold ville situationen have affødt en klage over de iranske skibes opførsel gennem det amerikanske udenrigsministerium. Uden officielle diplomatiske forbindelser mellem de to lande, er det dog ikke en mulighed.

Affyrede varselsskud
Det er langt fra første gang, at besætningerne om bord på amerikanske krigsskibe fortæller, at de er blevet generet af skibe fra den iranske flåde i Den Persiske Golf. Alene i år er det sket mere end 30 gange, hvilket er en voldsom eskalering i forhold til tidligere.

For 14 dage siden affyrede et amerikansk krigsskib tre varselsskud fra et 12,7 mm. maskingevær, da iranske skibe blev ved med at genere tre amerikanske skibe - en destroyer og to patruljeskibe.

Varselsskuddene, der blev affyret fra et af patruljeskibene, blev ifølge den amerikanske flåde affyret i internationalt farvand.

Inden skuddene blev affyret, havde de amerikanske skibe forsøgt at komme i radiokontakt med iranerne, de havde forsøgt at advare dem med udkald over skibenes højttalere, de havde forsøgt at give signal med skibshornene, og de havde affyret tre advarselsflares.

Først da maskingeværerne blev affyret, trak de iranske skibe sig tilbage.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.