Amerikanske soldater er på vej tilbage til Helmand

Planen var, at alle amerikanske soldater skulle hjem fra Afghanistan. Men nu øges styrken i stedet

Arkivfoto: AP/Pier Paolo Cito/POLFOTO
Arkivfoto: AP/Pier Paolo Cito/POLFOTO

Cirka 300 amerikanske soldater vil i løbet af foråret blive sendt til den afghanske provins Helmand for at hjælpe Nato med at uddanne afghanske soldater under pres fra Taliban-oprørere.

Det oplyser det amerikanske marinekrops.

Derfor vil de amerikanske soldater være tilbage i den provins, hvor de ankom første gang i 2001.

Det var oven på terrorangrebet mod USA 11. september samme år. Det udløste det amerikanske angreb på Taliban-regimet og al-Qaeda.

De amerikanske soldater fik snart støtte af britiske og et stort kontingent danske soldater.

Præsident Barack Obama havde håbet på, at han kunne have trukket alle amerikanske soldater ud af Afghanistan, inden han 20. januar stopper som USA's leder.

Men der er fortsat 8400 amerikanske militærfolk i Afghanistan. De får nu selskab af de 300 soldater, som skal til Helmand.

- Cirka 300 soldater fra marinekorpset vil blive udstationeret i Helmand- provinsen i Afghanistan i foråret 2017 til at støtte den Nato-ledede støttemission, hedder det i en erklæring fra marinekorpset.

Her skal de "træne og rådgive vigtige personer i den afghanske hærs 215. korpsenhed" og det lokale politi.

Taliban er meget aktiv i Helmand og styrer handlen med opium. Den afghanske hær og politiet er hårdt trængt af de islamistiske oprørere.

I sidste måned sagde Natos amerikanske kommandant i Afghanistan, John Nicholson, at regeringen i Kabul direkte kontrollerer 64 procent af landet. Det er et fald fra 68 procent tidligere i 2016.

- Der er et sammenfald her mellem oprøret og de kriminelle netværk, som er på spil i Helmand, og det gør Helmand til sådan en svær kamp, sagde han.

De danske soldater i Helmand talte op til 750 ad gangen. De blev indsat i 2006 og trukket hjem i 2014. 43 danske soldater mistede livet i Afghanistan, langt de fleste i Helmand.

Danmark har fortsat nogle få militærinstruktører stationeret i Helmand.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere