Annonce:
Annonce:

Amnesty: IS begår krigsforbrydelser med Vestens våben

En ny rapport fortæller, at IS benytter vestlige våben. Amnesty opfordrer til embargo og øget kontrol

Når Islamisk Stat begår krigsforbrydelser, er det ofte med våben fremstillet i USA, EU, Rusland og Kina, viser en ny rapport. (Foto: AP)
Når Islamisk Stat begår krigsforbrydelser, er det ofte med våben fremstillet i USA, EU, Rusland og Kina, viser en ny rapport. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Når militante islamister fra Islamisk Stat begår krigsforbrydelser, er det ofte med våben fremstillet i USA, EU, Rusland og Kina.

Det viser en ny rapport fra Amnesty International.

Ifølge rapporten er det landenes våbeneksport til Irak, der har været så dårligt kontrolleret, at våbnene nu er havnet i armene på islamisterne.

- Det store våbenarsenal, der bliver benyttet af Islamisk Stat, er et helt klassisk skoleeksempel på, hvordan hensynsløs våbenhandel danner grobund for de mange grusomheder, der foregår i Irak og Syrien, siger Patrick Wilcken, der forsker i våbenkontrol, sikkerhedshandel og menneskerettigheder for Amnesty International.

Han fastslår, at USA har eksporteret våben for mere end 500 millioner dollar til den irakiske regering i perioden fra 1990 til 2014. Våben, hvoraf en stor del nu kontrolleres af fjenden.

Ud over de amerikanskfremstillede våben er det i høj grad Kalashnikov-rifler, som er havnet i islamisternes varetægt.

Amnesty International håber, at andre lande vil lære noget af erfaringerne, og at rapporten vil være med til at sætte fokus på, at man skal tænke sig godt om, inden man i fremtiden eksporterer våben til ustabile regioner.

- Dette viser os endnu engang, at man må foretage grundige risikovurderinger, inden man eksporterer til ustabile lande, siger Patrick Wilcken.

Amnesty anbefaler en international, fælles embargo mod våbensalg til den syriske regeringshær og alle oprørsstyrker, der er involveret i krigsforbrydelser.

Hvad angår eksporten til Irak, anbefaler man at begrænse den så meget, at den kun kan gennemføres efter strenge risikovurderinger.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: