Andreas oplevede jordskælvet: Mine ben ryster stadig

Den 19-årige danske mand er netop kommet hjem til Danmark efter en weekend midt i de store jordskælv, som har ramt Nepal

Andreas Bang Nielsen sammen med sin mor mandag i lufthavnen i Katmandu. Moderen sidder i kørestol, fordi hun ikke har følelse i store dele af højre ben (Foto: Storebroderen Daniel Bang Nielsen)
Andreas Bang Nielsen sammen med sin mor mandag i lufthavnen i Katmandu. Moderen sidder i kørestol, fordi hun ikke har følelse i store dele af højre ben (Foto: Storebroderen Daniel Bang Nielsen)

Egentlig skulle 19-årige Andreas Bang Nielsen have været i Thailand i weekenden, da et stort jordskælv målt til 7,8 på Richterskalaen ramte Nepal. Det var han dog ikke, for Andreas havde rejst rundt i Nepal, da noget uventet skete for lidt over en uge siden.

- Jeg blev syg, lige inden min rejsegruppe skulle af sted til Thailand. Jeg fik voldsom feber, og måtte indlægges for at få taget prøver, siger Andreas Bang Nielsen, der netop er vendt hjem til Danmark, til Ekstra Bladet.

På tredjedagen af sin indlæggelse fik Andreas det dog så dårligt, at han måtte overflyttes til intensiv. Gudskelov var han dækket af en forsikring, som gjorde det muligt for hans mor og storebror at komme over til ham.

Se også: Dødstal efter skælv i Nepal passerer 4000

- De kom på dag fire i min indlæggelse, og det var rigtig dejligt. Jeg fik det stille og roligt bedre, og i torsdags blev jeg udskrevet. Derfra checkede vi ind på Radisson i Katmandu for at planlægge rejsen hjem til Danmark, siger Andreas over telefonen, mens han sidder i en bil sammen med sin familie mod Randers, hvor han kommer fra.

Hvad der dog bare skulle have været en rolig lørdag med planlægning, blev brat vendt op og ned, da bygningen, hvor Andreas og hans mor var, begyndte at ryste.

Pludselig gled sengen under mig
- Jeg lå i min seng, som har hjul, og læste en bog på værelsen på fjerde sal. Min mor var der også. Pludselig begynder sengen bare at trille over mod vinduerne, og væggene begyndte at ryste. Jeg kunne næsten ikke holde mig oprejst, da jeg trådte ud ad sengen, siger Andreas.

Redningshold forsøger at identificere omkomne fra lørdagens jordskælv. (Foto: AP) Krig & katastrofer - 27. apr. 2015 - kl. 23:39 Katastrofer: Sådan sætter man navn på de døde

- Min mor bruger normalt en skinne på højre ben, fordi hun ikke har følelse i det, men vi nåede ikke at få den på hende. Jeg støttede hende med ud på gangen, hvor personalet sagde, at vi skulle stille os i døråbningen, siger den 19-årige mand.

Andreas og moderen fik at vide, at døråbninger er mere sikre at befinde sig under, end andre steder i et rum, når der er jordskælv.

- Lidt efter sagde nogle andre dog, at vi skulle med udenfor. Det var vildt at gå ned ad trapperne fra fjerde sal med min mor under armen, mens det hele rystede, fortæller Andreas Bang Nielsen.

Sammen med det meste af hotellet kom Andreas og moderen ned på en parkeringsplads tæt på hotellet, hvor der var sikkert. Efterfølgende kom flere efterskælv - skælv som indtil videre har taget 5057 personers liv, og myndighederne frygter, at det tal vil mere end fordobles de næste dage.

Krig & katastrofer - 28. apr. 2015 - kl. 09:50 Jordskælv i Nepal kan have kostet 10.000 livet

- Der var ikke nogle af efterskælvene, som føltes som det første store. Det varede måske kun et minut, men det føltes meget længere. Vi blev ude på parkeringspladsen i omkring seks timer, inden vi kunne komme ind igen. Men ofte måtte vi ud igen, fordi der kom efterskælv, siger Andreas.

Efterskælvene var dog ikke hverken Andreas' eller hans mors største tanke i det øjeblik. De vidste ikke, hvor Andreas' storebror var.

Hvor er storebror?
Imens Andreas og hans mor havde været på værelset, var storebror Daniel på 23 år taget til den turistede del af Katmandu, Thamel.

- Det var selvfølgelig ikke fedt ikke at vide, hvor han var. Han vidste jo heller ikke, at vi stod på den parkeringsplads, siger Andreas over telefonen fra Randers til Ekstra Bladet.

Heldigvis var Daniel i god behold.

- Han fik fat i en cykeltaxa og kom hen til os. Taxamanden ville slet ikke have nogle penge, og de plejer virkelig at tage overpris. Det siger noget om situationen - alle ville bare hjælpe alle, og der var sådan en stemning af samhørighed, siger Andreas.

Se også: Ambassadør: Højskoleelever er på vej til Kathmandu

I går kunne de tre familiemedlemmer komme hjem til Danmark.

- Det var meget kaotisk i lufthavnen. Flyet var forsinket, og vi ventede i 15 timer. Lufthavnen informerede ikke i god tid, og vi anede ikke, om vores fly var aflyst, men heldigvis endte det godt, siger den unge mand.

Mine ben ryster stadig
Familien landede i Kastrup tirsdag formiddag, og er nu kommet helt hjem til Randers.

- Hvordan har du det nu? Det er jo en voldsom begivenhed, I har stået midt i.

- Jeg har det okay. Jeg skal søge egen læge for min feber, men jeg tror ikke, jeg behøver at bearbejde det psykisk. Vi så heldigvis ikke døde mennesker på gaderne.

- Men det var mærkeligt at stå i hotellets lobby og se nyheder om død og ødelæggelse fra et sted, hvor man var. Uvirkeligt. Det er jo ikke mere end nogle dage siden, at jeg trekkede i de bjerge, hvor det var rigtig slemt, siger Andreas Bang Nielsen.

Der er dog én ting, som Andreas stadig kan mærke fra jordskælvet.

- Mine ben ryster stadig nogle gange. Da vi stod i Kastrup, føltes det, som om jorden rystede under mig. Det må være på grund af oplevelserne i den her weekend, siger Andreas Bang Nielsen til Ekstra Bladet.

Ifølge FN har skælvene påvirket mere end otte millioner mennesker, og det anslås at flere end 1,4 millioner har akut behov for mad.


Sådan så det ud, da jordskælvet ramte Nepal i sidste uge (Video: AP)

Se også: FN: Otte millioner er påvirket af jordskælv i Nepal

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere