Anholder populær tv-vært efter egyptisk ønske

Egypten står bag arrestordre på en tv-vært, som lørdag blev pågrebet i en lufthavn i Berlin

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Tysk politi har anholdt en populær tv-vært fra den arabiske kanal al-Jazeera på foranledning af egyptiske myndigheder.

Ahmed Mansour står i Egypten anklaget for tortur mod en advokat på Tahrir-pladsen i 2011 i forbindelse med den egyptiske revolution.

Journalisten er kendt over hele den arabiske verden som vært for et talkshow.

- De tyske myndigheder har fortalt, at det handler om en international straffesag, siger Mansour til al-Jazeera over telefonen.

Den kendte journalist venter snarest at blive stillet for en dommer.

En talsmand for tysk politi bekræfter, at en 52-årig mand er blevet anholdt lørdag i Tegel klokken 13.20 på foranledning af en international arrestordre udsendt af egyptiske myndigheder.

En domstol i Kairo dømte sidste år Ahmed Mansour til 15 års fængsel in absentia. Han har både egyptisk og britisk statsborgerskab.

Al-Jazeera sagde dengang, at anklagerne om tortur mod en advokat i det centrale Kairo var falske.

Kanalen hævdede dengang, at anklagen var et forsøg på at lukke munden på Mansour, som har en magtfuld position i kraft af sin værtsrolle.

Mansours advokat fortæller nyhedsbureauet Reuters, at anholdelsen var uventet.

- Det er en meget alvorlig udvikling. Vi vidste, at egypterne var i gang med at sætte en fælde op i et forsøg på at chikanere vores journalister, og det er netop, hvad der er sket, siger advokaten Saad Djebbar.

Ahmed Mansour var på vej mod Qatar, hvor tv-kanalen har hovedsæde, da han blev pågrebet.

Egypten beskylder den arabiske kanal for at være talerør for Det Muslimske Broderskab, der i Egypten er kategoriseret som en terrororganisation.

Det Muslimske Broderskab vandt det første demokratiske valg efter den forhenværende præsident Hosni Mubaraks fald i 2011, men siden har militæret overtaget magten og knust broderskabet.

Tusindvis af dets medlemmer sidder fængslet. Mange er dømt til døden eller livsvarigt fængsel.

Tidligere på året løslod Egypten tre journalister fra al-Jazeera, efter at de tre havde siddet mere end et år bag tremmer.

(Foto: AP)
(Foto: AP)