Anja vier sit liv til torturerede 'heksebørn'

Nordjyske Anja Lovén har viet sit liv til at redde børn i Nigeria, der bliver udsat for frygtelig tortur

- Når man sidder og ser de her billeder, hvordan børnene er blevet tortureret, så kan man jo ikke lade være med at få en kæmpestor vrede indeni. Man får simpelthen lyst til at skrige.

Sådan fortæller 36-årige Anja Lovén, der sidder i sit hjem i Århus foran sin computer og genoplever billederne af den ufattelige tortur af mindre børn i Nigeria, som hun har viet hele sit liv for at hjælpe.

Hun er hjemme i Danmark for at rejse penge til sit børnehjem i Nigeria, som hun startede for et år siden for at hjælpe børnene.

De såkaldte 'heksebørn' fra de fattige landsbyer og lokalsamfund i Nigeria har været udsat for den værste form for tortur af de samme mennesker, som ellers skulle elske dem og passe på dem.

Børn begraves levende
- Mange af børnene overlever ikke torturen. Nogle børn bliver begravet levende, nogle bliver halshugget, nogle bliver holdt indespærret uden mad og drikke ind til de dør af sult, siger Anja Lovén.

Da hun for første gang rejste til Nigeria for to et halvt år siden vidste hun ikke, hvad det var, hun skulle ned at se og opleve.

Indtil da havde hun bare hørt om fænomenet 'heksebørn'. Men det skulle vise sig at ændre hendes liv.

- Da jeg kommer ned og ser, hvor omfattende problemet er, og den tortur børnene gennemgår, kunne jeg ikke glemme det igen. Der fik jeg simpelthen så mange ar på sjælen, siger Anja Lovén.

Ekstra Bladet har interviewet hende i sit hjem, hvor hun er på orlov fra sit vigtige arbejde for Nødhjælpsorganisationen 'DinNødhjælp'.

Anja Lovén fortæller om drengen Precious på 11 år,  som hun og hendes team tilfældigvis fandt på gaden i Nigeria, da de kom kørende i bil.

- Vi stoppede for at se, hvad der var sket og kunne se, at han var skåret op langs maven og havde dybe sår over hele kroppen.

Stort sår på maven

Ekstra Bladet har set en videooptagelse af drengen med det store sår på maven, lige efter Anja Lovén og hendes team havde taget ham med ind i bilen.

De tog ind til den lokale politistation i Nigeria med den dybt traumatiserede og sårede dreng, for at anmelde sagen.

Hun startede et helt børnehjem op fra bunden for omkring et år siden, da hun besluttede at bruge resten af sit liv på at hjælpe 'heksebørnene'.

Børnehjemmet har nu et år efter vist sig at være en succes, hun har ti ansatte og Anja Lovén har indtil videre hjulpet 31 børn, men det uhyggelige problem er stadig omfattende.

Er selv mor
Siden den nordjyske kvinde startede børnehjemmet  er hun selv blevet mor til en lille søn, men hun sætter stadig sit eget liv på spil ved at tage ud i landsbyerne for at forsøge at redde heksebørnene, selv om hun passer mere på, nu hvor hun selv er blevet mor.

Anja Lovén fortæller også om, hvordan hun var med til at redde de to nigerianske piger Mary og Ekong, da de begge kun var ni år.

Ni-årig havde fem kønssygdomme

- Vi fandt dem i en skov, begge meget slemt tilredte, og Mary var pigen vi tog med til lægen for at få foretaget en HIV test. Det viste sig, at hun var negativ, men til gengæld var hun smittet med syfillis, svamp, gonorré, herpes og hepatitis, siger Anja Lovén.

De børn hun finder i og uden for landsbyerne sammen med sit team er udover torturen også i flere tilfælde blevet seksuelt misbrugt, efter de først er blevet udstødt af lokalbefolkningen i de små landsbyer.

På grund af dyb fattigdom, uvidenhed og total mangel på uddannelse tror en del af befolkningen i landsbyerne, at alverdens ulykker skyldes, at nogle af landsbyens børn er besat af dæmoner, som de prøver at uddrive eller fordi de tror de er hekse.

- Hvis for eksempel en onkel i en familie er blevet fyret fra sit job, så kan han finde på at sige: Jamen det er også fordi dit barn er en heks. Og så tror familien på det, og selv om en mor jo elsker sit barn, så risikerer barnet alligevel at blive udstødt af familien som heks, siger Anja Lovén.

Du kan læse hele historien om de udstødte heksebørn, og hvordan Anja og hendes mand hjælper dem i dagens udgave af Ekstra Bladet.

1 af 2 Danske Anja Lovén har startet et børnehjem i Nigeria, hvor hun hjælper de såkaldte 'heksebørn'. (Privatfoto)
2 af 2 36-årige Anja Lovén, fortæller om den ufattelige tortur af mindre børn i Nigeria, som hun har viet hele sit liv for at hjælpe. (Foto: Ekstra Bladet)