Anklager: Togleder spillede på mobil kort før dødsulykke

En mand er blevet anholdt for sin rolle i tysk togkollision, der kostede 11 mennesker livet

En kørselsleders hang til at spille onlinespil på sin mobiltelefon endte med at være en væsentlig årsag til at to tog kørte frontalt sammen nær den sydtyske by Bad Aibling 9. februar i år.

Sådan lyder det i en meddelelse fra anklagemyndigheden i Bayern tirsdag eftermiddag. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge anklagerne havde han aktivt spillet på sin telefon 'i en længere periode' indtil kort før togene kørte sammen og dræbte 11 mennesker. 60 mennesker blev kvæstet i ulykken.

(Foto: AP) Krimi Menneskelig fejl var årsag til togkollision i Bayern

Manden havde ansvaret for at overvåge togtrafikken og forhindre, at to modkørende tog kunne køre samtidig ud på strækningen, hvor der kun er ét spor.

Formodes distraheret
Reglerne forbyder de ansatte med ansvar for togene at benytte privat mobiltelefon på arbejdet.

- På grund af den tætte tidsforbindelse må det formodes, at den anklagede var distraheret fra at kontrollere togenes forbikørsel, lyder det i meddelelsen fra anklagemyndigheden.

Det førte formentlig til, at toglederen, der ifølge tyske Bild er en 39-årig ved navn 'Michael P.' gav togene forkerte signaler, og da han efterfølgende opdagede sin fejl, fumlede han med nødopkaldet ved at trykke på den forkerte kombination af knapper, så lokomotivførerne ikke kunne høre det, lyder det fra anklagerne.

(Foto: AP) Krimi Tysk tog-tragedie: Sidste savnede fundet død

Det er tidligere kommet frem, at et forkert nødopkald var en af årsagerne til ulykken. Her fortalte indenrigsministeren i Bayern, Joachim Hermann, at toglederen ved en fejl kaldte op til alle togledere i området i stedet for de to lokomotivførere. Da han endelig fik sendt signalet den rigtige vej, var det for sent. Tidligere er den formodede årsag til toglederens uopmærksomhed dog ikke kommet frem.

Erkender mobilbrug
Manden har i løbet af afhøringerne erkendt, at han har spillet på sin mobiltelefon, men han afviser, at han blev distraheret af det.

Ifølge anklagemyndigheden er der ikke noget der tyder på, at et teknisk problem kan have forårsaget den tragiske togulykke, der er en af de værste i nyere tid i Tyskland.

Ulykken skete en morgen nær den tyske by Bad Aibling, der ligger et stykke uden for München. (Fotos: Google Maps)
Ulykken skete en morgen nær den tyske by Bad Aibling, der ligger et stykke uden for München. (Fotos: Google Maps)
 

Den tyske transportminister udtalte efter ulykken, at det alene var fordi, det var helligdag, at der ikke var flere, der blev dræbt i ulykken. Strækningen benyttes normalt ellers af blandt andet skolebørn, men på grund af helligdagen var der langt færre mennesker med toget end sædvanligt.

De to tog stødte sammen på en strækning, hvor sporene kører igennem en skov. De to lokomotivførere havde derfor ingen chance for at have set hinanden, inden de stødte sammen i høj fart. Begge lokomotivførere blev dræbt i ulykken.

'Vi er teknisk rigtig godt velfungerende til at sørge for, at sådan noget ikke sker i Danmark'. Se Banedanmarks reaktion på ulykken her