Dødstal ved fabrikskollaps i Bangladesh er på over 540

Der er ikke længere håb om at finde overlevende under murbrokkerne i sammenstyrtet fabriksbygning.

Redningsmandskab finder stadig flere døde i ruiner af fabriksbygningen som styrtede sammen i Bangladesh, og antallet af omkomne er nu nået op på over 540.

- Yderligere 15 omkomne blev hentet ud fra ruinerne lørdag, siger en talsmand for hæren, der koordinerer bjærgningsarbejdet.

Der er ikke længere håb om at finde flere i live under murbrokkerne.

- Bjærgningsarbejdet er sat op i tempo og bliver stadigt mere effektivt, siger major Sazzad Hossain. Men der savnes stadig dusinvis af mennesker.

Den otte etager høje bygning, der husede fem tekstilfabrikker, styrtede sammen den 24. april. Omkring 3000 mennesker befandt sig i bygningen, som ud over de fem tekstilfabrikker også rummede et indkøbscenter og en bank.

Ejeren af bygningen er i politiets varetægt. Bygningen var ulovligt bygget og en række regler og bestemmelser var blevet overtrådt.

Embedsmænd fra indenrigsministeriet siger, at det var vibrationer fra fire store generatorer, som var årsagen til sammenstyrtningen.

- Fire store generatorer var placeret på hver af de øverste etager, hvor der var tekstilfabrikker, og de var opstillet i modstrid med reglerne, siger Main Uddin Khandaker, en embedsmand i indenrigsministeriet og leder af efterforskningen.

- Da disse generatorer startede op efter et strømnedbrud, skabte de vibrationer, og sammen med vibrationerne fra tusindvis af symaskiner, udløste de sammenstyrtningen.

I alt er syv personer blevet anholdt i forbindelse med kollapset: Ejeren af bygningen, fire fabriksejere og to ingeniører.

Det sker ofte, at bygninger styrter sammen i det fattige land, fordi de fleste bygherrer trodser regeringens regler for sikkerhed i forbindelse med konstruktion af etagebyggeri.