Mindst 43 dræbt under uroligheder i Myanmar

Buddhistiske munke prædiker had og intolerance mod muslimer i Myanmar, siger iagttagere om det nye demokrati

Blodsudgydelserne har skabt frygt for, at de religiøse spændinger, der i stort omfang blev undertrykt under militærjuntaen, vil sprede sig til andre dele af landet. (Foto: AP)
Blodsudgydelserne har skabt frygt for, at de religiøse spændinger, der i stort omfang blev undertrykt under militærjuntaen, vil sprede sig til andre dele af landet. (Foto: AP)

Mindst 43 mennesker er blevet dræbt under voldsomme sammenstød mellem muslimer og buddhister i Myanmar i de seneste uger. Samtidig er mere end 12.000 personer ifølge FN blevet tvunget til at forlade deres hjem.

Iagttagere siger, at volden har rod i anti-muslimske grupper, deriblandt buddhistiske munke, som opildner til vold.

- Det er tydeligt, at provokatører med radikale anti-muslimske holdninger er på spil, deriblandt indflydelsesrige buddhistiske munke, som prædiker had og intolerance mod muslimer, siger Jim Della-Giacoma, Myanmar-ekspert ved tænketanken International Crisis Group.

- 68 personer er blevet anholdt i forbindelse med uroen, som har gjort 11.376 hjemløse, skriver avisen New Light of Myanmar.

Ifølge avisen er der registreret 162 voldelige episoder i 15 små byer og bebyggelser.

Urolighederne brød ud 20. marts - angiveligt efter et skænderi ved en guldhandler i Meiktila, hvor adskillige blev dræbt, moskeer blev brændt ned og huse smadret.

Urolighederne er de værste i det tidligere Burma siden en voldelig konflikt mellem buddhister og muslimer i den vestlige delstat Rakhine sidste år. Dengang blev omkring 180 personer dræbt, og over 100.000 måtte flygte fra deres hjem.

Blodsudgydelserne har skabt frygt for, at de religiøse spændinger, der i stort omfang blev undertrykt under militærjuntaen, vil sprede sig til andre dele af landet.

Situationen synes dog at være blevet roligere, efter at præsident Thein Sein har advaret om, at der vil blive slået hårdt ned på dem, der står bag volden. Han siger, at uroen er forårsaget af "politiske opportunister og religiøse ekstremister".

Muslimske ledere har kritiseret myndighederne for ikke at gribe ind og stoppe volden.

Repræsentanter for civile borgergrupper, for regeringen og for Aung San Suu Kyis Nationale Liga for Demokrati og religiøse grupper har i en fælles erklæring i weekenden opfordret til respekt mellem landets forskellige religiøse grupper.

Urolighederne udgør en trussel mod landets omfattende reformproces. Reformerne har blandt andet bragt oppositionslederen Suu Kyi i parlamentet. Hendes parti ventes at overtage magten ved valget i 2015.

1 af 2 Blodsudgydelserne har skabt frygt for, at de religiøse spændinger, der i stort omfang blev undertrykt under militærjuntaen, vil sprede sig til andre dele af landet. (Foto: AP)
2 af 2 Blodsudgydelserne har skabt frygt for, at de religiøse spændinger, der i stort omfang blev undertrykt under militærjuntaen, vil sprede sig til andre dele af landet. (Foto: AP)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere