Første retsmøde for krigsherre

Jeg erklærer mig 'ikke skyldig', siger manden, der er kendt under navnet 'The Terminator."

Bosco Ntaganda (foto: AP)
Bosco Ntaganda (foto: AP)

Den berygtede krigsherre Bosco Ntaganda fra DRCongo blev tirsdag for første gang fremstillet for den Den Internationale Straffedomstol (ICC), hvor han over for dommeren erklærede sig ikke skyldig i anklager om krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Manden, der er kendt under navnet 'The Terminator', var iført et mørkt jakkesæt og et mørkeblåt slips ved det første retsmøde i sagen mod ham. Han er den første efterlyste person, der er nogensinde selv har meldt sig til straffedomstolen.

Ntaganda virkede først lettere forvirret i retssalen, men da en retsbetjent gav ham et par høretelefoner, satte han sig og lyttede koncentreret, da dommeren læste op af flere dokumenter.

- Mit navn er Bosco Ntaganda, jeg har kun de to navne, som mine forældre har givet mig, sagde han, da dommer Ekaterina Trendafilova bad ham identificere sig selv.

Ntaganda sagde, at han talte et begrænset fransk og foretrak at få oversat alt til det centralafrikanske sprog Kinyarwanda.

- Jeg var soldat i Congo, som I ved. Jeg blev født Rwanda, men jeg voksede op i Congo, sagde han og tilføjede:

- Jeg er blevet informeret om anklagerne mod mig, men jeg erklærer mig ikke skyldig.

Dommeren afbrød ham hurtigt, da anklagerne først vil blive læst op for Ntaganda den 23. september.

Ntaganda overraskede staben på den amerikanske ambassade i Kigali, da han mandag i sidste uge kom ind fra gaden og meldte sig selv. Han ønskede at blive stillet for domstolen i Haag. Han blev fløjet til Holland fredag.

Fra september 2002 frem til september 2003 har han angiveligt stået bag brutale drab på op mod 800 mennesker i landsbyer i det østlige DR Congo, brug af børnesoldater og kvindelige sexslaver.

Oprørsgruppen M23, som blev dannet af tidligere tutsi-regeringssoldater, der brød ud af hæren i april sidste år, og som vil styrte præsident Joseph Kabila, har haft forbindelse til Bosco Ntaganda i det kronisk ustabile østlige DRCongo.

Ofre for konflikten og statsborgere fra DRCongo var til stede ved retsmødet i Haag tirsdag.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere