Eksperter sår tvivl om brug af kemiske våben i Syrien

Eksperter tvivler på, at der er brugt kemiske våben i Syrien, som borgerkrigens parter beskylder hinanden for

Gensidige beskyldninger mellem præsident Bashar al-Assads regime og syriske oprørere om angreb med kemiske våben vækker voldsomme reaktioner i omverdenen.

Tirsdag anklagede begge parter i den verserende borgerkrig hinanden for at gøre brug af de yderst farlige våben i Aleppo-provinsen.

Et døgn senere krævede oprørerne og regimet højst overraskende en international undersøgelse af rygterne om brugen af kemiske våben.

Den syriske regering anmodede FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, om at stå i spidsen for undersøgelsen.

Flere eksperter tvivler imidlertid på, at nogle af de typiske kemiske våben er blevet brugt i Syrien.

Billeder af ofrene for angrebet i Aleppo-provinsen vidner om symptomer på gasforgiftning, som for eksempel luftvejsproblemer, men andre kendetegn er helt fraværende.

- Symptombilledet er ganske enkelt ikke rigtigt, siger Britt Karlsson, en svensk ekspert, til nyhedsbureauet TT.

Mere sandsynligt er det, at en eksplosion har udløst et gasudslip, vurderer bloggeren Eliot Higgins, som dokumenterer våben i Syrien.

- Det er mere sandsynligt, at det er en butik eller en fabrik, der er lækket, siger han.

Rygter om brug af kemiske våben i Syrien har floreret i de seneste dage. Men ifølge den amerikanske ambassadør i Syrien, Robert Ford, er der ikke noget bevis for brugen af disse dødbringende våben.

- Indtil videre har vi ingen beviser, der underbygger rygterne om brugen af kemiske våben i Syrien. Men jeg vil understrege, at vi kigger meget alvorligt på denne sag, siger Robert Ford.

Tirsdag fortalte en fotograf fra nyhedsbureauet Reuters, der befinder sig i den syriske by Aleppo, at flere indbyggere klagede over åndedrætsproblemer, og at der bredte sig en stærk lugt af klor i byen.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere