Gigantisk lastbilbombe fundet i Kabul

Lastvogn fyldt med sprængstoffer kunne have jævnet hel bydel med jorden

Sikkerhedsstyrker i den afghanske hovedstad, Kabul, har uskadeliggjort næsten otte ton sprængstoffer på en lastvogn, som skulle have jævnet et større område i byen med jorden, oplyser landets efterretningstjeneste.

Bomben er den største af sin art nogensinde i Afghanistan, siger myndighederne, som har forhøjet sikkerhedsberedskabet.

Lastbilen med sprængstofferne blev opdaget i det østlige Kabul, hvor den var gjort klar til detonation, siger afghanske sikkerhedskilder.

Fem militante fra netværket Haqqani, som er tæt på al-Qaeda, blev dræbt under en skudveksling, da bomben var blevet lokaliseret.

- Denne lastvognsbombe kunne have ødelagt et område i en radius af 1,5 kilometer. Forestil jer, hvilken katastrofe det ville have været, siger Shafiqullah Tahiri, som er talsmand for Det Nationale Sikkerhedsdirektorat.

Optrappes i foråret
Sprængstofferne bestod blandt andet af sodium, klorid, ammoniumnitrat og andre kemikalier samt dieselolie.

Efter 11 års krig er oprørsgrupper i Afghanistan stadig i stand til at slå hårdt igen med angreb på strategisk vigtige militære mål og med terrorangreb på civilbefolkningen.

Lastbilen blev opdaget onsdag - to dage efter den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, forlod byen. Den første dag, hvor Hagel var i landet, slog en selvmordsbomber til en kilometer fra det sted, hvor han førte drøftelser med en del af Natos militære ledere i Afghanistan.

Der ligger adskillige udenlandske og afghanske militærbaser i Kabul med tusindvis af soldater.

Haqqani-netværket opfattes af mange som amerikanernes mest farlige fjende i Afghanistan, hvor kampe er ved at blive optrappet i forbindelse med forårets komme.

Myndighederne frygter, at flere og flere oprørere vil infiltrere hovedstaden, efterhånden som sneen smelter i bjergene mod øst, hvor de har deres baser.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere