Her er verdens 10 farligste lande

Hvis du er i tvivl om, hvor turen skal gå hen til sommer, så start med udelukkelsesmetoden. Her er de 10 lande, som er farligst at besøge

Ligene af mindst 68 mænd med hænderne bundet sammen på ryggen blev for nylig fundet i floden Quweig i Aleppo i det nordlige Syrien. (Foto: AP)
Ligene af mindst 68 mænd med hænderne bundet sammen på ryggen blev for nylig fundet i floden Quweig i Aleppo i det nordlige Syrien. (Foto: AP)

10: Honduras

Honduras er hårdt plaget af især narko- og bandekriminalitet, da en stor del af kokain-smuglingen fra Mexico og Sydamerika til USA går gennem landet.

I 2011 blev 7104 mennesker slået ihjel, hvilket svarer til 91,6 mord per 100.000 mennesker. Til sammenligning var tallet 4,8 mord per 100.000 mennesker i USA.

Risikoen for at blive myrdet er 80 gange større i Honduras end i Vesteuropa, og Honduras betragtes som et af verdens farligste ikke-krigshærgede lande.

9: Niger

Ludfattige Niger er plaget af militante oprørere og terrorister.

Vesterlændinge frarådes at tage til landet på grund af en stor risiko for at blive bortført eller myrdet af terrorister.

Hovedstaden Niamey er særligt voldelig, og myndighederne står nærmest magtesløse over for den endeløse række af mord og røverier.

Derudover er Niger hårdt plaget af sygdomme såsom Malaria, ligesom store oversvømmelser, hungersnød og enorme græshoppesværme er med til at destabilisere landet.

8: Haiti

Det caribiske land Haiti lider stadig under jordskælvet i 2010, som dræbte 300.000 og efterlod millioner uden tag over hovedet.

Befolkningen var allerede ludfattig inden katastrofen, men nu er situationen helt ude af kontrol.

Desperationen hos de fattigste gør, at kidnapninger, voldtægt, røverier, mord er meget udbredt.

Jordskælvet har desuden forårsaget en kolera-epidemi, som det ikke er lykkedes at få bugt med endnu.

7: Pakistan

Efter drabet på bin Laden i Pakistan i 2011 er de fleste nok klar over, at landet har et problem med terrorisme.

Alene i 2013 har 611 mennesker indtil videre mistet livet i terrorrelateret vold, mens 506 er kvæstet.

Udover terrortruslen er landet gennemsyret af korruption, og i millionbyen Karachi styres gaderne af bander og toppolitikernes private hære.

6: Yemen

Det kan siges meget kort: Turister har intet at gøre i Yemen.

Landet er brudt politisk sammen efter Det arabiske forår i 2011, og blandt mange militante bliver vesterlandske turister anset for noget, som enten skal bortføres eller sprænges i luften.

En stor del at civilbefolkningen er bevæbnet, og mange områder er lovløse og plaget af uroligheder mellem rivaliserende stammer.

5: Sudan og Sydsudan

Konflikten i Sudans Darfur-region, som startede i 2003, gør stadig landet til et af verdens mest farlige at besøge.

Ifølge FN har borgerkrigen, som udkæmpes mellem arabiske muslimer i nord og sorte afrikanere i syd, kostet mindst 400.000 mennesker livet, mens mere end to millioner er drevet på flugt.

4: Irak

Da USA og dets allierede i 2003 besluttede at invadere Irak i jagten på masseødelæggelsesvåben betød det enden på diktatoren Saddam Husseins rædselsregime.

Men den nye regering har på ingen måde formået at skabe fred i landet.

Siden USA trak sig ud af landet i 2011 er volden kun taget til, og der er næsten dagligt blodige ildkampe og terrorangreb i landet. Det anslås, at op mod en million civile er blevet dræbt i Irak siden 2003.

3: Afghanistan

Ligesom Irak er Afghanistan præget af de allierede styrkers invasion, som i dette tilfælde skete efter terrorangrebet på USA 11/9 2001.

Selv om Taliban-styret er blevet væltet, har den islamistiske bevægelse stadig et massivt tag i landet, og udgør stadig en stor trussel mod de udstationerede soldater, civilbefolkningen - samt eventuelle dumdristige turister.

Store dele af landet er lovløst og plaget af blodige stamme- og racekrige, og selv de sikreste områder i byerne er gentagne gange blevet udsat for bombeangreb og snigmord.

2: Somalia

I Danmark er Somalia hovedsageligt i nyhederne for pirateri ud for landets østkyst, men landet kan byde på værre ting.

Somalia har været plaget af krig siden 70’erne, og har ikke haft en fungerende regering siden starten af 90’erne. I stedet kæmper krigsherrer og stammeledere en blodig kamp om magt og land.

I hovedstaden Mogadishu hersker der totalt kaos.

Der er skyderier i gaderne, ekstremt uhygiejniske forhold og talrige eksempler på at turister bliver bortført eller myrdet af militante islamister.

1: Syrien

Verdens farligste land anno 2013 hedder Syrien, og er plaget af en blodig borgerkrig, som startede under Det arabiske forår i 2011.

Præsident Bashar al Assad slog hårdt ned på demonstrationerne, og siden da er urolighederne eskaleret til en regulær krig mellem regeringsstyrker og oprørere.

Ifølge FN er mindst 60.000 mennesker indtil videre blevet dræbt i konflikten, som ikke ser ud til at stoppe foreløbig. 650.000 er drevet på flugt.

Listen er udarbejdet af Craig Graham/globalconflictanalysis.com.

Yderligere kilder: The United Nations Office on Drugs and Crime, satp.org, The Economist, um.dk og Wikipedia.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere