Syriens regime brugte giftgas

Hemmelig amerikansk rapport bekræfter, hvad læger tidligere har sagt

En hemmelig amerikansk rapport bekræfter, at det syriske regime brugte giftgas mod sit eget folk. Foto: AA/ABACAPRESS.COM
En hemmelig amerikansk rapport bekræfter, at det syriske regime brugte giftgas mod sit eget folk. Foto: AA/ABACAPRESS.COM

USA's udenrigsministerium bekræfter i en hemmelig rapport, at det syriske regime har brugt giftgas mod sit eget folk. Læger i den belejrede by Homs sagde juleaftensdag, at der var anvendt giftgasgranater under et angreb dagen før. Det er nu bekræftet i en rapport til udenrigsministeriet.

Hjemmesiden The Cable har afsløret indholdet af et telegram fra USA's generalkonsul i Istanbul, Scott Fredric Kilner, til udenrigsministeriet. Han har foretaget adskillige afhøringer af syriske flygtninge 'i den mest omfattende undersøgelse af forholdene til nu', siger kilder til hjemmesiden Foreignpolicy.

- Der er overbevisende dokumentation for, at der er brugt giftgas, siger de.

Fem blev dræbt
Det er giftgas af typen 'Agent 12', også kaldet 'BZ', der er anvendt. Den er kun dræbende under uheldige omstændigheder, men læger siger, at mindst fem indbyggere i Homs døde på grund af lammede luftveje.

Amerikanske diplomater reagerer voldsomt.

- Regimet forsøger at teste, hvor meget det kan slippe igennem med, uden at vi reagerer, siger kilder i State Departement, det amerikanske udenrigsministerium.

Gemmer sig på krigsskib
Præsident Barack Obama har advaret Syrien mod at bruge kemiske våben, men nu er de taget i brug. Det første alvorlige skridt er taget, inden hele arsenalet hentes frem.

Syriens præsident, Bashar al-Assad, er i en desperat situation, fordi han ikke længere er sikker i sit eget land. Ifølge flere kilder bor han og familien på et krigsskib i Middelhavet, og da han i sidste uge holdt en uforsonlig tale, havde han ikke vist sig offentligt i et halvt år. Han er formentlig tilbage på det russiske krigsskib.

Da Homs centrum var ved at blive udslettet under juledagenes bombardement, blev giftgassen også anvendt.

Manglede gasmasker
- Ingen civile havde gasmasker, sagde byens læger.

'Agent 16' blev af indbyggerne beskrevet på denne måde: - Først så vi en hvid gas, som også lugtede, så fik vi store vanskeligheder med at få vejret, synsforstyrrelser, manglende evne til at tale, opsvulming i ansigtet, svimmelhed, lammelse, opkast og voksende problemer med vejrtrækningen.

Bashar al-Assad har mange andre giftgasser i sine lagre, bl.a. sarin, sennepsgas og VX, som kan være dræbende ved berøring. Det ondskabsfulde ved den milderen 'Agent 16' er, at de modgifte man normalt bruge mod ofre for giftgas, kun forstærker virkningen af 'Agent 16'. En indsprøjtning af modgiften Atropine kan være dræbende.