Gidseldrama: To franske soldater dræbt i Somalia

Et fransk forsøg på at befri et gidsel i Somalia har kostet to soldater og 17 militante livet

To franske soldater og 17 militante er lørdag blevet dræbt i et forsøg på at befri et gidsel i Somalia. Det franske gidsel Denis Allex døde også under aktionen, oplyser det franske forsvarsministerium.

Sammenstødet skete, da franske styrker angreb en base, der er styret af den militante islamiske bevægelse al-Shabaab. Basen ligger i det sydlige Somalia.

De franske soldater blev sendt ned på jorden fra flere helikoptere for at redde Denis Allex, som har været holdt som gidsel, siden han i 2009 blev bortført. Han blev dengang taget til fange sammen med en kollega, men kollegaen havde held til at flygte.

Det var islamisterne, som først oplyste om aktionen, og de påstår nu, at gidslet fortsat er i live, og at han er i deres varetægt.

En lokal leder siger også, at de franske soldater måtte flygte fra stedet.

- Krigere besejrede de såkaldte franske kommandosoldater, der forsøgte at redde et gidsel, og de (franske soldater, red.) efterlod ligene af flere af deres egne på stedet, siger en lokal militant.

Ifølge øjenvidner blev der brugt fire militærhelikoptere under aktionen i Bula Mareer, som ligger et stykke fra hovedstaden Mogadishu.

- Vi ved ikke, hvad der skete, men i morges så vi flere lig, heriblandt en hvid mand, siger Idris Youssouf, som bor i byen.

Denis Allex er siden 2009 dukket op på flere optagelse. I juni bad han den franske regering om at droppe støtten til regeringen i Somalia. Og sidste år så man ham på en videooptagelse, hvor han så svag og afkræftet ud.

Tidligere har amerikanske styrker med større held gennemført en redningsaktion i Somalia.

I januar sidste år blev gidsler fra henholdsvis USA og Danmark befriet, da de amerikanske specialtropper, Navy Seals, der er pendanten til de danske frømænd, iværksatte en aktion.

Elitesoldaterne fløj ind i helikoptere og landede i nærheden af det beboelses­kompleks, hvor de to gidsler blev holdt fanget. Da soldaterne nærmede sig gidseltagerne, brød der ildkamp ud, og adskillige pirater blev dræbt.