Fik klar besked: Hold dig fra Morten Storm

Britisk militærmand understøtter som den første Morten Storms forklaringer om, at han var agent for PET

Et tidligere medlem af den britiske militærenhed Royal Marines, Toby Cowern, står mandag frem i Morgenavisen Jyllands-Posten og understøtter den tidligere danske PET-agent Morten Storms beskrivelse af, at han og PET arbejdede sammen med CIA om at opspore Al Qaida-lederen Anwar al-Awlaki.

PET har hidtil hverken villet be- eller afkræfte, om Storm var agent for efterretningstjenesten.

Men Toby Cowern fortæller, at han har mødtes med Storms to føringsofficerer i PET samt Storm selv i et såkaldt "safe house" i Roskilde den 27. april 2010.

Mødet kom i stand, fordi Storm foreslog PET, at den tidligere britiske militærmand skulle være Storms makker i en plan om at trænge endnu dybere ind i islamistiske kredse i Europa og i den arabiske verden.

Det er første gang, at en anden kilde end Storm selv siger, at danskeren arbejdede for PET.

- Det var tydeligt, at PET-folkene og Morten Storm havde arbejdet sammen i mange år, og at PET betragtede Storm som en meget værdifuld og højt placeret agent i opsporingen af al-Awlaki i Yemen, siger Toby Cowern til Jyllands-Posten.

Samarbejdet med Cowern blev imidlertid ikke til noget, fordi den britiske efterretningstjeneste MI5 kort efter kontaktede Cowern og forlangte, at han skulle holde sig langt væk fra Storm og PET.

Ifølge Cowern, fordi briterne ikke ville deltage i opsporingen af al-Awlaki, som amerikanerne ville dræbe.

Anwar al-Awlaki blev dræbt ved et amerikansk droneangreb i september i fjor.

Den tidligere operative chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen mener, at de nye oplysninger kan skabe tvivl om PET's troværdighed.