Washington sender de første 55 milliarder til Sandys ofre

Et første beløb på 55 milliarder kroner er snart på vej til ofrene for orkanen Sandy i USA

Et første beløb på 55 milliarder kroner er snart på vej til ofrene for orkanen Sandy i USA. (Foto: AP)
Et første beløb på 55 milliarder kroner er snart på vej til ofrene for orkanen Sandy i USA. (Foto: AP)

Repræsentanternes Hus i Washington gav fredag grønt lys for, at der som et første beløb udbetales 9,7 milliarder dollar (55 milliarder kroner) i hjælp til ofrene for orkanen Sandy, som hærgede det nordøstlige USA i begyndelsen af november.

354 stemte for udbetalingerne, mens 67 stemte imod. Forslaget skal også til afstemning i Senatet, hvor den demokratiske flertalsleder, Harry Leid, venter en hurtig og enstemmig vedtagelse.

Formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren John Boehner, blev kraftigt kritiseret i sit eget bagland tidligere på ugen, da han fik aflyst en planlagt afstemning om at give grønt lys for hele hjælpepakken på 60,4 milliarder dollar (342 milliarder kroner).

Beløbet er allerede godkendt i Senatet.

Læs også:

Se også: Naturen ødelagde for 905.000.000.000 kroner i 2012

Boehner beskyldes af partifæller for at have svigtet de tusindvis af ofre for den voldsomme storm, som smadrede titusindvis af boliger og en masse infrastruktur.

Både New Jerseys republikanske guvernør, Chris Christie, og New Yorks demokratiske guvernør Andrew Cuomo kritiserede i en fællesudtalelse Repræsentanternes Hus for lade stormofrene i stikken.

- Når amerikanske borgere er i nød, så kommer vi til undsætning. Den tradition blev brudt af Repræsentanternes Hus i går aftes, hed det i en udtalelse torsdag.

Kritikken fik Boehner på andre tanker og førte til fredagens afstemning.

Superstormen forårsagede omfattende ødelæggelser, og der var områder på den amerikanske østkyst, som i ugevis var uden strøm og varme.

/ritzau/AFP