'Minister-exit kan ende i krig med Iran'

Israels forsvarsminister meddelte i dag sin afgang, og det kan betyde en optrapning af konflikten med Iran, ifølge Herbert Pundik

Israels forsvarsminister meddelte i dag, at han forlader politik og derfor ikke genopstiller som forsvarsminister. (FOTO: AP)
Israels forsvarsminister meddelte i dag, at han forlader politik og derfor ikke genopstiller som forsvarsminister. (FOTO: AP)

I dag meddelte Israels forsvarsminister, Ehud Barak, at han forlader politik.

På et pressemøde fortalte Ehud Barak, at han ikke har tænkt sig at stille op til det israelske valg i januar.

Udmeldingen falder i forlængelse af syv dages kampe med Hamas i Gaza, som forsvarsministeren siger, forsinkede hans afgang.

Læs også:

Se også: Israels forsvarsminister opgiver politik

Risiko for krig er vokset
- Risikoen, for at Israel går i krig med Iran uden støtte fra USA, er vokset, lyder vurderingen fra seniorkorrespondent for Politiken, Herbert Pundik.

Han er tidligere chefredaktør for avisen og bor selv i Israel, hvor han har fungeret som journalist siden 1955.

Herbert Pundik er desuden medlem af Udenrigspolitisk Selskab og næstformand for Dansk-israelsk Kulturkomité, som han også er medstifter af.

Han vil ikke udelukke, at der kan være tale om personlige årsager, men taktisk kan det betyde én ud af to mulige politiske linjer.

Læs også:

Se også: Våbenhvile i Gaza-konflikt holder fortsat

Øget pres på Iran
Ifølge Herbert Pundik er spørgsmålet om Irans atomvåben et langt større emne i israelsk politik end konflikten med palæstinenserne.

- Glem Gaza. Det er noget, der ligger på hylden nu. Diskussionen starter, hvor den sluttede, og den handler om Iran, også fra Washingtons synspunkt, siger Herbert Pundik og fortsætter.

- Spørgsmålet er, om hans afgang har noget at gøre med eventuelle planer om at angribe Iran? Det er en mulighed.

Herbert Pundik forklarer, at forsvarsministerens afgang først og fremmest styrker den del af regeringen, som går ind for en aktiv indsats mod Iran.

- Oprindeligt var han indstillet på, at Israel skulle angribe Iran. Senere ændrede han mening og var imod, siger Herbert Pundik.

Ehud Baraks holdningsændring hænger i høj grad sammen med, at han med Pundiks ord er 'amerikanernes mand'.

Han vil derfor ikke i konflikt med Iran uden støtte fra amerikanerne og kan være blevet presset ud af premierminister Netanyahu, der flere gange har sagt, at Israel vil gå imod Iran - med eller uden USA.

Læs også:

Se også: Netanyahu advarer Hamas før våbenhvile

Fred med palæstinenserne
Men der er også en anden og mere fredelig mulighed.

På pressemødet, hvor Ehud Barak meddelte sin afgang, åbnede han nemlig samtidig muligheden for at indtage posten som forsvarsminister igen, hvis han bliver indkaldt til den.

- Han har de seneste måneder givet udtryk for, at han forstår den afgørende nødvendighed af, at Israel får en aftale på plads med palæstinenserne, siger Herbert Pundik og uddyber.

- Det er muligt, at Ehud Barak ønsker at blive kaldt tilbage, som manden der skal redde Israel ud af den nuværende situation. Det ville give ham politisk magt til at gennemføre en fredsproces.

Ehud Barak forsøger i givet fald at stille sig udenfor det politiske liv, så han bliver set som en mere upartisk forhandler, hvis den israelske regering vælger at indkalde ham som fredsmægler, forklarer Herbert Pundik.

Læs også:

Se også: Iran benægter atomforhandlinger med USA

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen