Søvndal: Israel og Gaza skal stoppe volden

Både Israel og Gaza må vise besindighed, så beskydning ikke bliver krig, siger udenrigsminister Villy Søvndal

- Israel har ret til at forsvare sig, lød det onsdag fra udenrigsminister Villy Søvndal. (Foto: Rumle Skafte)
- Israel har ret til at forsvare sig, lød det onsdag fra udenrigsminister Villy Søvndal. (Foto: Rumle Skafte)

Våben er ikke vejen frem imellem Israel og Gaza, hvor begge parter bør sikre, at gensidige bomber ikke ender som krig. Vejen frem er at forhandle en to-stats-løsning, hvor palæstinenserne anerkender Israel, men samtidig får en stat.

Sådan siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) om, at en midlertidig våbenhvile fredag blev brudt, da israelske kampfly angreb Gaza under den egyptiske premierministers besøg, så to palæstinensere ifølge den palæstinensiske organisation Hamas blev dræbt .

Læs:

Se også: 'For to år siden havde Søvndal svinet Israel'

- Jeg fordømmer angreb på uskyldige civile på begge sider. Det er helt afgørende, at man ikke har to standarder. Intet argument på denne klode berettiger til at tage uskyldige mennesker som gidsel i en krig, siger Villy Søvndal.

Læs også:

Se også: Ekspert: Gaza-drab øger risiko for krig

I onsdags, hvor Israel med et missilangreb tog livet af Hamas-militærlederen, Ahmed al-Jabaari, sagde udenrigsministeren:

- Vi anerkender Israels ret til at forsvare sig selv. Samtidig vil en yderligere eskalering af situationen kunne få vidtrækkende konsekvenser, som hverken den israelske eller palæstinensiske befolkning vil være tjent med. Det er et dybt bekymrende perspektiv.

Læs også:

Se også: Søvndal: Israel har ret til at forsvare sig

Israel har indkaldt 30.000 reservister efter adskillige raketangreb fra Gaza mod Israel helt til hovedstaden Tel Aviv.

Læs også:

Et raketforsvar bliver affyret i Israel for at opfange raketter affyret fra Gaza (Foto: Abayov Tsafrir/AP) Krig & katastrofer - 16. nov. 2012 - kl. 06:06 Israel klar til invasion: 30.000 indkaldes

Ifølge talsmanden for premierminister Benjamin Netanyahu brød nye raketangreb fra Gaza mod flere mål i Israel den midlertidige våbenhvile i området.

- Det tragiske ved Mellemøst-konflikten er, at de mest ekstreme på begge fløje har en interesse i, at en konflikt eskalerer. Det er helt afgørende, at vi styrker de besindige som den palæstinensiske præsident Abbas, siger Villy Søvndal.

Egypten skal mægle
Våbenhvilen trådte i kraft fredag morgen, da Egyptens premierminister, Hisham Kandil, kom til Gaza for at vise sympati med palæstinenserne i enklaven. Villy Søvndal har lige været til møde med den Arabiske Liga i Kairo og håber, at Egypten kan mægle i konflikten.

- Der er brug for, at man både taler til Israel og Hamas og beder dem nedskalere disse krigshandlinger, som ikke fører noget tættere på en politisk løsning, men tværtimod fjerner dem, siger udenrigsministeren.

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen