Serbien: FN-domstol har mistet troværdighed

Chok i Serbien over frifindelse af to kroatiske generaler. Det er uretfærdigt over for ofrene, lyder det.

FN's krigsforbryderdomstol i Haag (ICTY) har mistet al troværdighed efter frifindelsen af to kroatiske eksgeneraler, siger Serbiens vicepremierminister, Rasim Ljajic.

- Det er et bevis på selektiv retfærdighed, og det er værre end uretfærdighed, siger Ljajic til den serbiske tv- og radiostation B92.

- Beslutningen vil tage os tre skridt tilbage, og offentlighedens opfattelse af domstolen vil blive endnu værre, konstaterer Ljajic, som er ansvarlig for Serbiens samarbejde med domstolen i Haag.

- Vi er langt fra forsoning, og der er ingen retfærdighed for ofrene, siger han.

Læs også:

Se også: Jubel i Zagreb over frifundne generaler

Også Serbiens egen anklager ved ICTY, Vladimir Vukcevic, kritiserer krigsforbryderdomstolens "skandaløse beslutning".

Han siger, at det er "uforståeligt ud fra et juridisk synspunkt", hvordan domstolen kunne nå frem til to "fuldstændig modsatrettede afgørelser" på baggrund af et identisk bevismateriale.

Anklageren henviser dermed til, at ankedomstolen i Haag fredag har omstødt de oprindelige domme på henholdsvis 24 og 18 års fængsel til de to eksgeneraler.

Både Serbien og Kroatien har flere formodede krigsforbrydere siddende bag tremmer i Haag, og EU har i årevis forsøgt at lægge pres på de to lande for at gøre endnu mere for at fange og udlevere eftersøgte krigsforbrydere til det internationale samfund.

Læs også:

Se også: Haag-domstol frikender kroatiske generaler

Mens Kroatien står til at blive EU's 28. medlemsland til næste sommer, foreslog EU-Kommissionen for nylig, at Serbien formelt bliver gjort til EU-kandidatland.

Det sker blandt andet som belønning for, at Serbien sidste år fik pågrebet to eftersøgte krigsforbrydere, Ratko Mladic og Goran Hadzic, som begge var sigtet ved domstolen i Haag.

Den serbiske regering er tidligere blevet kritiseret for at undlade at skride til anholdelse af den tidligere bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic og general Ratko Mladic.

De to mænd var på flugt i årevis, inden de langt om længe blev anholdt og bragt til Haag i henholdsvis 2008 og 2011.

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen