Syriens opposition jagter europæisk støtte

Syriens få dage gamle oppositionskoalition kæmper for at vinde europæisk anerkendelse

Lederne fra Syriens nye oppositionskoalition var tirsdag på charmeoffensiv hos repræsentanter fra europæiske nationer i Kairo.

De forsøger at blive anerkendt i internationale kredse som den regering, der skal tage over, når og hvis nuværende præsident Bashar al-Assad falder.

Men det kan godt gå hen og blive op ad bakke for dem.

Storbritannien er nemlig ikke umiddelbart parat til at give den kun to dage gamle koalition, ledet af den 52-årige moderate muslimske præst Mouaz Alkhatib, den ønskede accept.

Og i Frankrig er der opstået intern uenighed i regeringen om spørgsmålet.

Ifølge forsvarsminister Jean-Yves Le Drian kan en anerkendelse først blive aktuel, når koalitionsgruppen lykkes med at samle alle Syriens væbnede grupper under ét hele, mens udenrigsminister Laurent Fabius få timer efter opfordrede til international anerkendelse.

International anerkendelse og økonomisk støtte er helt nødvendige ingredienser til at gøre koalitionen stærk nok til at løfte opgaven, sagde al-Khatib tirsdag i et telefoninterview:

- Først når vi får den politiske anerkendelse, vil vi begynde at opføre os som en regering og dermed anskaffe os våben. Det vil løse alle vores problemer.

Flere vestlige lande har dog udtrykt bekymring for, at sådanne våben vil ende i hænderne på islamistiske ekstremister.

Borgerkrigen i Syrien har indtil videre varet i 20 måneder og kostet 38.000 mennesker livet. Yderligere 2,5 millioner er drevet på flugt internt, oplyser den syrisk-arabiske nødhjælpsorganisation Røde Halvmåne.

Men mange flere kan komme til.

Bashar al-Assad har nemlig svoret, at han forbliver Syriens præsident, så længe han er i live.

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen